Франциска ће током посете Сарајеву обезбеђивати и жандармерија Ватикана

„ПАПАМОБИЛ“ ВЕЋ БРОДОМ ДОПРЕМЉЕН ИЗ АНКОНЕ У СПЛИТ

Папамобил

  • Централна манифестација дочека и папино обраћање планирани су на стадиону Кошево, где се очекује присуство 65.000 католичких верника из БиХ и држава региона
  • Један од главних момената папине посете која ће трајати десетак сати, биће поподне када је заказан међуверски састанак. Папа Франциско ће разговарати с представницима католичке, православне, муслиманске и јеврејске вере. Педесетчетворочлану делегацију Српске православне цркве предводиће владика босанско-херцеговачки Григорије

        ПАПА Франциско допутоваће у суботу у једнодневну посету Сарајеву, по свему судећи не случајно одабрану дестинацију у години када се навршавају две деценије од потписивања Дејтонског споразума, да би упутио поруку мира, позвао на суживот и подржао екуменски и међурелигијски дијалог.

        У Сарајеву су у току су последње припреме за папин дочек. Ништа се не препушта случају, па ће посету шефа ватиканске државе и поглавара Римокатоличке цркве обезбеђивати чак 10.000 припадника безбедносних служби и жандармерија Ватикана.

        Од 07 до 20 сати сарајевске улице на главној траси кретања папе биће блокиране и саобраћај ће се одвијати по посебном режиму.

        Све везано за посету је до танчина испланирано па и то кад ће и где становници Сарајева одлагати смеће.

        У ноћи између среде и четвртка из Анконе у Сплит је допремљен чувени папамобил.

        Централна манифестација дочека и папино обраћање планирано је на стадиону Кошево, где се очекује присуство 65.000 верника из БиХ и држава региона.

        За разлику од својих претходника, папа Фрања не путује пуно и ово ће му бити тек осмо путовање у иностранство за две године.

        Папа у Сарајево долази након посета Шри Ланки и Филиипинима, Турској, Француској, Албанији, Јужној Кореји, те Израелу, Јордану и Палестини.

        Франциско је уочи доласка у БиХ поручио да долази католицима, али и свима другима у Сарајеву и БиХ.

        „Долазим међу вас уз Божју помоћ да вернике католике утврдим у вери, да искажем подршку екуменском и међурелигијском дијалогу те изнад свега да охрабрим за миран суживот у вашој земљи", рекао је папа у видеопоруци објављеној у понедељак.

        „Долазим као брат и гласник мира, како бих свима изразио, наглашавам свима, своје поштовање и своје пријатељство“, поручио је папа.

На сарајевском аеродрому папу ће дочекати хрватски члан трочланог Председништва БиХ Драган Човић и кардинал Винко Пуљић.

        По доласку папа ће се упутити у зграду Председништва БиХ где ће бити уприличена церемонија добродошлице, а потом ће се обратити властима БиХ.

        Из зграде Председништва поглавар Римокатоличке цркве упутиће се ка стадиону Кошево, где ће бити одржана миса, а потом ручак и сусрети са свештенством и монасима.

        Један од главних момената папине посете која ће трајати десетак сати, биће поподне када је заказан међуверски састанак. Папа Франциско ће разговарати с представницима католичке, православне, муслиманске и јеврејске вере.

        Педесетчетворочлану делегацију Српске православне цркве предводиће владика босанско-херцеговачки Григорије.

        На стадиону Кошево, на 25 метара високом постољу постављен је олтар, посебно израђен за ову прилику у Томиславграду.

        На једноставној белој подлози, писмом босанчицом исписано је „Здраво тело Исусово“, а посебно за ову прилику израђени су калеж (мисна посуда), процесијски крст и два свећњака. Ту је и посебно за папу израђена столица од храстовине из мајсторске радионице у Завидовићима, дар, како је наведено, двојице Бошњака-муслимана.

        Предвиђено је и да бином и олтаром доминира велики крст с распетим Христом.

        Крст је тежак око 250 килограма и такође је израђен од храстовине.

        За сусрет с папом у Сарајеву пријавило се чак 4.550 младих, односно 150 група из БиХ, Хрватске, Србије, Словеније, Италије и Аустрије.

        За потребе папине посете израђено је 15.120 различитих акредитација са посебном врстом заштите како не би могле бити фалсификоване.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари