ФРАНЦИСКО: Цео свет је у рату, прослава Божића ће зато бити обична шарада

ПАПА ЈЕ УПОТРЕБИО СТАРУ ПРОВАНСАЛСКУ РЕЧ КОЈОМ ЈЕ УКАЗАО НА

„ЗБИВАЊЕ ПУНО ПРИВИДА“

Папа Франциско

  • „Близу смо Божића. Биће ту светла, забаве, украшених дрваца, јаслица - све окићено - док у свету траје рат. Све је то обична шарада. Свет није схватио пут мира. Цели свет је у рату. Рат може бити оправдан из бројних разлога, али када је цели свет у рату, као што је данас, онда нема оправдања“

        ЗА ПАПУ Франциска је прослава предстојећег Божића „обична шарада“, јер, како је поручио, цео свет је у рату.

        „Близу смо Божића. Биће ту светла, забаве, украшених дрваца, јаслица - све окићено - док у свету траје рат. Све је то обична шарада. Свет није схватио пут мира. Цели свет је у рату. Рат може бити оправдан из бројних разлога, али када је цели свет у рату, као што је данас, онда нема оправдања“, казао је поглавар Римокатоличке цркве.

        Притом је, објавио је хрватски портал Данас, папа употребио реч француског, тачније провансалског порекла, шарада, која изворно значи „духовит разговор“, али се најчешће користи у значењу „загонетка“. У пренесеном значењу, у којем ју је употребио и папа, шарада би била „збивање пуно привида“.

        Уместо тог привида, како се наводи, пуног бљештавила и славља, поглавар Католичке цркве позива на „саосећање са жртвама терористичких напада и ратова“.

        „Шта ће остати иза овог рата усред којег смо сада”, реторички се запитао папа Франциско и истовремено дао одговор: „Рушевине, хиљаде деце без образовања, толике невине жртве и пуно новца у џеповима трговаца оружјем“.

         Овом поруком папа ће вероватно (у)збунити многе, баш као и својевремено тврдњом изреченом у говору на Папинској академији наука да су теорија еволуције и теорија „Великог праска“ тачне те да „Бог није мађионичар с чаробним штапићем“ којом је уздрмао теорију креационизма према којој је Бог односно врховно биће створило свет.

        Папа је, наиме, пре годину дана устврдио да две споменуте научне теорије нису у колизији с постојањем Створитеља већ да га управо потврђују.

        „Читајући о стварању света у Књизи постања, рескирамо да Бога замишљамо као свемогућег мађионичара с чаробним штапићем. Али, то није тако“, казао је папа.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари