Франциско позвао католике и православце да се помире и превазиђу „грех поделе“

ИЗРАЗИО ЖЕЉУ ДА „СВЕТА ГОДИНА“ ДОНЕСЕ МЕЂУСОБНО ПРАШТАЊЕ И ПОМИРЕЊЕ СА ПРАВОСЛАВНИМ ЦРКВАМА

         ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве, папа Франциско изразио је данас жељу да „Јубилеј милосрђа“ који почиње у уторак, подигне свест католика и православаца и да превазиђу „грех поделе“.

         Папа је на миси на Тргу Светог Петра изразио жељу да ова „Света година“ буде прилика за међусобно праштање и помирење Католичке и православних цркава.
Велики раскол Рима и Константинопоља датира из 1054. године.

         „Нема заједничког пута без молбе за божији и међусобни опроштај греха поделе“, рекао је папа који је упутио посебан поздрав васељенском патријарху Вартоломеју, кога сматра својим пријатељем.

         Односи између Ватикана и Васељенске патријаршије су добри, али је теже зближавање с другим православним црквама, посебном с руском, навео је Франс прес.

         За разлику од протестаната, православци имају мале разлике у својој доктрини у односу с католичанством. Франциско је у неколико наврата изразио жељу да се превазиђе шизма и обнови јединство.

         Папа Франциско је у марту на другу годишњицу избора на место поглавара Римокатоличке цркве најавио специјалну Свету годину славља посвећену милосрђу, која ће трајати од 8. децембра ове године до 20. новембра 2016. године.

(Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари