Франциско позвао светске бизнисмене да не дозволе да „бездушне машине” замене људе

ПАПА СЕ СПЕЦИЈАЛНОМ ПОСЛАНИЦОМ ОБРАТИО СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ ДАВОСУ

Папа Франциско

  • Поглавар римокатолика је упозорио да се „не треба препуштати анестезији културе лагодног живота која нас тера да размишљамо само о привилегијама и чини неосетљивим на проблеме других људи, односно неспособним да плачемо над драмама чији смо сведоци”

         ПАПА Франциско обратио се учесницима Светског економског форума у Давосу специјалном посланицом.

         Поручио им је да „потрошња не доноси срећу и не испуњава живот”.

         Посебно се обративши бизнисменима, поглавар римокатолика је упозорио да се „не треба препуштати анестезији културе лагодног живота која нас тера да размишљамо само о привилегијама и чини неосетљивим на проблеме других људи, односно неспособним да плачемо над драмама чији смо сведоци”.

         Као и неколико пута раније, Франциско је предузетништво назвао „благородном мисијом производње богатстава ради побољшавања света у коме живимо”, али је и посланицом затражио да се развој технологија не користи против људи и за гашење радних места.

         Папа је указао да је почетак такозване четврте индустријске револуције био праћен „осећањем неизбежног наглог смањивања броја радних места” и додао да су без посла заиста стотине милиона људи.

         Франциско је окупљенима у Давосу предочио да су светски лидери дужи да учине све што је потребно да роботизација и технички прогрес не доводе до разарања људске личности и да не дозволе да људи буду „замењени бездушним машинама”.

         На крају посланице је закључио: „Не дозволимо да наша планета постане опустошени воћњак којим ће се наслађивати мали број одабраних”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари