Франциско се извинио због начина на који бранио чилеанског епископа

ПОКАЈАО СЕ ЗБОГ РЕЧИ: „ДОНЕСИТЕ МИ ДОКАЗЕ ПРОТИВ ЊЕГА“

        ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве, папа Франциско, извинио се жртвама сексуалног злостављања после критика да је подржао спорног епископа у Чилеу рекавши да нема доказа против њега.

        „Говорићу оног дана кад ми донесете доказе против епископа Хуана Бароса. Нема ниједног доказа против њега. Све је клевета“, рекао је папа у четвртак након чега су га критиковали новинари у Чилеу.

        Папа је изненадио католике током посете Чилеу где је подржао Бароса, осумњиченог да је прећутао деловање свештеника-педофила Фернанда Карадима, којем је 2011. Ватикан забранио даље обављање свештеничких дужности и осудио га на доживотно кајање и молитве због сексуалног злостављања деце.

       „Морам да се извиним јер је реч доказ повредила особе које су жртве сексуалног злостављања“, рекао је папа у авиону на путу ка Риму.

        „Чути да папа каже да му донесете писмо са доказом представља шамар и сада сам свестан да тај израз није био најсрећнији“, рекао је папа који је подсетио да је Ватикан спровео истрагу о Баросу и да није пронађено ништа што би га осудило.

        Папа је критикован у Чилеу због одлуке из 2015. да именује епископа Бароса за бискупа јужног града Осорна. Барос је демантовао да је знао било шта о том злостављању, али му Чилеанци не верују.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари