Франциско: Светом влада новац помоћу бича страха, неједнакости и насиља које рађа насиље

ОБРАТИО СЕ У РИМУ УЧЕСНИЦИМА ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ СУСРЕТА НАРОДНИХ ПОКРЕТА

  • Рекао им и ово: „Шта се догађа у данашњем свету када долази до банкротства банке? Одмах се појављују скандалозно велике суме за њено спасавање. Али, када долази до банкротства човечанства – не нађе се практично ни хиљадити део тих средстава да би се спасавала наша сабраћа“

          ПАПА Франциско ошто је критиковао стање у савременом свету.

          Обративши се учесницима Трећег светског сусрета народних покрета у Риму, указао је да се огромне суме троше за спасавање банака, а да фактички нема средстава за спасавање обичних људи – укључујући мигранте - који се нађу у невољи.

          У наставку је рекао: „Ко влада светом? Новац. Како влада? Уз помоћ бича страха, неравноправности, економског, социјалног, културног и војног насиља које рађа све ново и ново насиље“.

          Потом се поново вратио банкама:

          „Шта се догађа у данашњем свету када долази до банкротства банке? Одмах се појављују скандалозно велике суме за њено спасавање. Али, када долази до банкротства човечанства – не нађе се практично ни хиљадити део тих средстава да би се спасавала наша сабраћа. Тако је Средоземно море постало гробље (миграната). И не само средоземно море.“

          Франциско је назвао срамном ситуацију са мигрантима из Африке и са Блиског истока у Европу. Оценио је да је та ситуација изазвана неправедним друштвено-политичким системима и ратовима и да за њу сами мигранти не сносе никакву кривицу.

          Папа, као што се види, није ни покушао да укаже ко је крив за ратове у Африци и на Блиском Истоку. Вероватно зато да не би морао да упре прстом у западне земље и НАТО и њихове савезнике и вазале међу арапским сунитским режимима.

          Од почетка 2016-те, у Европу је преко мора стигло више од 328.000 избеглица и миграната.

          Преко 4.220 је нестало у таласима Медитерана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари