Франциско у Шведској присуствовао 500. годишњици Лутерове побуне против Ватикана

СА ПРЕДСЕДНИКОМ ЛУТЕРАНСКЕ СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ПОТПИСАО СПОРАЗУМ О ПРЕВАЗИЛАЖЕЊУ РАЗЛИКА

Франциско и Муниб Јунан

  • У Шведској, већински протестантској, има око 113.000 припадника Римокатоличке цркве, углавном имиграната, што је највише од Реформације

        ПАПА Франциско и председник Лутеранске светске федерације бискуп Муниб Јунан потписали су данас у Шведској заједничку изјаву којом се обавезују да ће унапредити односе  римокатолика и лутерана.

        Потписивање заједничке изјаве је врхунац папине посете шведском граду Лунду, где учествује у обележавању 500. годишњице протестантске Реформације.

        У документу се наводи да ће папа Франциско и Јунан радити на унапређивању односа кроз дијалог, као и на превазилажењу сукоба, прихватању миграната и заштити животне средине.

        Служби су присуствовали шведски краљ Густав XVI и краљица Силвија, наводи агенција АП.

        Обележавање годишњице Реформације, чији је покретач 1517. године био немачки свештеник Мартин Лутер, не делује као догађај који би римокатолици требало да славе, али учествовање папе представља део напора Ватикана да изглади односе с другим хришћанима, оценила је агенција АП.

        Ова посета посебно је значајна имајући у виду да је језуитски ред, чији је члан био и сам папа Фрања, основани управо ради одбране римокатоличке вере од протестантских реформатора, додаје АП.

        Реформација је почела 1517. године када је Мартин Лутер окачио на врата катедрале у Виртембергу и ставио на јавну расправу 95 теза о реформи цркве. Лутер се противио корупцији у цркви, посебно пракси продаје опроста (индулгенција) да би се смањила казна за грехе.

        Папа Лав Десети екскомуницирао је Мартина Лутера, али црква није могла да заустави ширење његовог учења у северној Европи, што је довело до верских ратова који су трајали деценијама.

        Протестантизам је уз римокатолицизам и православље једна од три доминанте струје у хришћанству, а лутеранизам је једна од главних грана протестантизма.

        На питање зашто би папа присуствовао обележавању Реформације, агенција АП одговара да је један од главних приоритета папе Франциска промовисање, како је рекао, „културе сусрета“ у којој би људи различите вере, нарочито хришћани, ходали, говорили и молили се заједно.

        Како се процењује, у Шведској, већински протестантској, има око 113.000 припадника Римокатоличке цркве, углавном имиграната, што је највише од Реформације.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари