Кардинал Скола тражи да се у школама Милана обележавају и муслимански празници

ПРОГНОЗИРА СЕ ДА ЋЕ У ИТАЛИЈИ 2030. ЖИВЕТИ ТРИ МИЛИОНА МУСЛИМАНА

  • „Друштво које чине различити народи мора тежити ка свеобухватном моделу, не одричући се својих симбола. Морамо прихватати и друге симболе. Не ради се о томе да се из наших школа уклоне божићне приредбе”

         КАТОЛИЧКИ кардинал Анђело Скола – архиепископ Милана – предложио је да се у школама тог великог италијанског града обележавају муслимански празници.

         Како пише дневни лист Corriere della Sera, Скола је своју иницијативу образложио “потребом да се и други религиозни обичаји укључе у италијанско друштво – без одустајања од својих”.

         „Друштво које чине различити народи мора тежити ка свеобухватном моделу, не одричући се својих симбола, нагласио је Скола. Морамо прихватати и друге симболе. Не ради се о томе да се из наших школа уклоне божићне приредбе. Али, ако се већ повећава број муслиманских ученика – зашто не обележавати и њихове празнике?”

         Кардинал је још подвукао: “Када се број деце-муслимана у школама Милана повећа до 30 одсто – зашто им не бисмо говорили о њиховим празницима? У вишенационалном друштву се не смемо окретати од других религија. Са њима треба бити у дијалогу”.

         Према подацима италијанских државних органа, на Апенинском полуострву живи 1,6 милиона муслимана.

         Прогнозе говоре да ће се број муслимана у Италији до 2030. повећати на три милиона, а 30 одсто њих живи управо у Ломбардији чији је центар Милано.

         На челу градске администрације Милана је Роберто Марони, који представља партију Лига Севера. Градски савет је већ донео одлуку којом се људима са покривеним лицем не дозвољава да улазе у државне институције и болнице.

         У Милану су на снази мере које ограничавају градњу џамија.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари