Католички свештеник на удару што је земљотресе у Италији назвао Божијом казном за хомосексуалне везе

ВАТИКАН ОЦЕНИО ДА ЈЕ НАЗИВАЊЕ БОГА ОСВЕТНИК ДЕО ПРЕХРИШЋАНСКЕ ПАГАНСКЕ ТРАДИЦИЈЕ

Ђовани Кавалколи

  • Државни подсекретар Ватикана, италијански надбискуп Анђело Бечу, оценио да је изјава Ђованија Кавалколија „увреда за вернике и скандалозна за атеисте“. Кавалколи је, међутим, за другу радио-станицу поновио да су земљотресе изазвали „људски грехови“ и позвао Ватикан да „преиспита своје учење“

        ЈЕДАН италијански свештеник назвао је недавне земљотресе у Италији „божјом казном због ступања у хомосексуалне заједнице“, што је изазвало бурну реакцију у Ватикану, који је ту изјаву оценио увредљивом и за вернике и за атеисте.

        Свештеник Ђовани Кавалколи, познат по својим екстремним ставовима, спорну изјаву дао је у недељу, када је централну италијанску покрајину Умбрију погодио снажан земљотрес магнитуде 6,5.

        Он је за католички „Радио Марија“ (Радио Мариа) рекао да су земљотреси „божја казна за увреду породице и достојанства брака ступањем у хомосексуалне и ванбрачне заједнице“. Неколико дана касније та радио-станица се оградила од те његове изјаве.

        Кавалколијеве речи изазвале су оштру реакцију Ватикана, који је синоћ у саопштењу оценио да је називање Бога „осветником“ део „паганске традиције из прехришћанског доба“.

        Државни подсекретар Ватикана, италијански надбискуп Анђело Бечу, оценио је да је та изјава „увреда за вернике и скандалозна за атеисте“.

        Он је затражио опроштај од жртава земљотреса и поручио да имају солидарност и подршку папе Франциска.

        Кавалколи је, међутим, за другу радио-станицу поновио да су земљотресе изазвали „људски грехови“ и позвао Ватикан да „преиспита своје учење“.

        Италија је једина велика европска земља која због оштрог противљења Цркве није донела ниједан закон о истополним заједницама, али је у јулу увела институт грађанске заједнице која није изједначена са браком.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари