Католичким бискупима у БиХ смета Иринејева оцена да РС је „утемељена на Божјој истини и правди”

КАРДИНАЛ ВИНКО ПУЉИЋ УПУТИО ПАТРИЈАРХУ ПИСМО СА „НЕВЕРИЦОМ, ЗГРАЖАЊЕМ И РАЗОЧАРЕЊЕМ”

Винко Пуљић

         НАДБИСКУП врхбосански - кардинал Винко Пуљић - упутио је писмо патријарху Српске православне цркве Иринеју у коме је изразио “неверицу” због патријархових изјава датих поводом 9. јануара, Дана Републике Српске.

         Како преноси Хина, Католичка прес агенција Бискупске конференције БиХ (КТА) данас је објавила да је кардинал Пуљић писмо патријарху Иринеју, у име свих бискупа из БиХ, писмо упутио још 8. фебруара.

         Пуљић каже да је оно што је српски патријарх рекао у Бањалуци изазвало “неверицу, згражање и разочарање”, посебно изјава да је Република Српска утемељена на Божјој истини и правди.

         Тако нешто, пише у кардиналовом писму, “у потпуној је опреци” са оним што се збивало током рата, “проузрочивши бројне смрти, прогоне и патње”.

         Између осталог, у писму се наводи да је са простора РС насилно протерано око 140.000 католика, и да их тамо данас нема више од 10.000, што је тек шест одсто предратног броја.

         Католички бискупи, такође, истичу да је неспорно да су током рата у БиХ страдали и православни, као и муслимани, као и да све жртве треба једнако вредновати, а онима који пате од последица рата треба помоћи.

         “Братски Вас позивам и искрено молим да нам помогнете изградити истински и трајан мир међу свим овдашњим људима и народима, те нашим Црквама и верским заједницама, који неће бити утемељен на безакоњу и сили јачег, на искорењивању других и другачијих, него “на истини Божјој, на правди Божјој”, јер само такав мир јест у Богу утемељен и може имати здраву и зајамчену будућност какву сви ми прижељкујемо”, стоји у писму кардинала Пуљића патријарху Иринеју.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари