Папа Франциско оценио да је Турска извршила геноцид над Јерменима

ПОМЕНУО И НАЦИСТИЧКИ И СТАЉИНИСТИЧКИ ГЕНОЦИД, АЛИ ХРВАТСКИ, НАРАВНО, НИЈЕ

  • Сребреницу формално није поменуо, али је оценио да се у Босни догодио „масакр”

         ПАПА Франциско је данас, поводом обележавања стоте годишњице покоља Јермена у Османском царству, говорећи о том догађају употребио реч „геноцид”, што би, према оцени страних медија, могло озбиљно да наруши дипломатске односе Ватикана и Турске.

         „Током прошлог века, људска раса је доживела три огромне трагедије без преседана. Прва, коју већина сматра 'првим геноцидом 20. века', погодила је јерменски народ”, рекао је папа током мисе у базилици Светог Петра, цитирајући саопштење из 2000, које су потписали папа Јован Павле Други и јерменски патријарх.

         Друга два геноцида у прошлом веку су починили „нацистички и стаљинистички режими” навео је папа, додајући: „У новије време су такође забележени масакри попут оних у Камбоџи, Руанди, Бурундију и Босни. Чини се да људски род није способан да стане на крај проливању крви невиних људи”.

         Поглавар католичке цркве је био изложен притиску да уочи стогодишњице масакра над Јерменима, која ће бити обележена 24. априла, јавно употреби реч „геноцид” за покољ Јермена у Османском царству, упркос ризику да тиме наљути Турску, важног савезника у борби против радикалног ислама.

         Многи историчари сматрају смрт више од милиона Јермена у Османском царству „првим геноцидом 20. Века”, али званична Анкара одлучно негира те оптужбе.

         Јермени тврде да је чак 1,5 милиона припадника тог народа убијено између 1915. и 1917. године, током распада Отоманског царства, и дуго су радили на томе да међународна заједница тај масакр назове геноцидом.

         Турска одбацује оптужбе за тај злочин и тврди да је у грађанском сукобу, кад су се Јермени побунили против Отоманског царства и стали на страну руских трупа, погинуло између 300.000 и 500.000 Јермена и исто толико Турака.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари