Појавила се иницијатива да се укине догма о непогрешивости папа

ИЗА ЊЕ СТОЈИ ШВАЈЦАРСКИ КАТОЛИЧКИ ТЕОЛОГ ХАНС КИНГ КОЈИ СА ФРАНЦИСКОМ ИМА „ЛИЧНЕ ОДНОСЕ”

Ханс Кинг

         ПОЗНАТИ швајцарски католички теолог Ханс Кинг предложио је да се преиспита и укине догма о непогрешивости папа која је била установљена 1870. године.

         Догодило се то – да подсетимо – на Првом Ватиканском концилу, у време папства Пија IX.

         Кинг се актуелном папи обратио непосредно. Речима:

         „Молим Франциска, који ми је увек братски одговарао, да дозволи да се у нашој Цркви слободно расправља о том питању. То не би значило тривијални релативизам који би подривао етичке основе Цркве и друштва”.

         Кинг је притом чак нагласио: „То би било на добро и Цркве и екуменизма”.

         Он је чак истакао да му је – баш зато што папу лично добро познаје – лако да замисли како Франциско са осмехом – као што је то у своје време учинио папа Јован XXIII – говори студентима: „Io non sono infallibile”. Односно: „Ја нисам непогрешив”.

         Кинг је овоме додао подсећање да је Јован XXIII својим цитираним речима придодао: да је непогрешив само док говори ex cathedra. И још студентима обећао: „То је нешто што нећу никада урадити”.

         Кинг унутар католицизма није било ко. А ово је јавна иницијатива која папску непогрешивост – око које су се поломила многа копља и у време њеног наметања и „прихватања” и потом – и доводи у питање и ставља на „дневни ред”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари