Руски и европски Јевреји код Франциска ради поправљања односа Русије и Запада

У ДЕЛЕГАЦИЈИ ЧЕЛНИЦИ ЈЕВРЕЈСКОГ КОНГРЕСА РУСИЈЕ

И КОНФЕРЕНЦИЈЕ РАБИНА ЕВРОПЕ

Пинхас Голдшмит са папом Франциском

  • У саопштењу ЈКР, издатом пред сам сусрет са поглаваром Римокатоличке цркве, се наглашава: „Посета Ватикану нема политички карактер јер је организована у оквирима народне дипломатије. Биће разматрани текући односи Русије и Запада и мере које могу предузети Римокатоличка црква и јеврејске заједнице да се ситуација поправи“
  • Иницијатор одласка у Ватикан била је Конференција рабина Европе. Њен председник, Пинхас Голдшмит, који је истовремено и главни рабин Москве, оценио је: „Сада је најбоље време за успостављање мостова међу религијама. Безмало два миленијума су односи међу хришћанством и јеврејством били напети. Стотинама годинама је црква била иницијатор разне врсте прогона и ограничавања права Јудеја. Али, 20. век је био преломни - хришћанство је кардинално изменило своје гледање на Јевреје. Ми смо данас савезници“

        РУСКИ Јевреји су одлучили да искористе моћ и утицај Ватикана за побољшавање односа између Русије и Запада.

        Са папом Франциском разговарала је висока делегација Јеврејског конгреса Русије (ЈКР) у чијем саставу су били и представници Конфнеренције рабина Европе. Детаљи разговора се још не знају.

        Међутим, у саопштењу ЈКР, издатом пред сам сусрет са поглаваром Римокатоличке цркве, се наглашава: „Посета Ватикану нема политички карактер јер је организована у оквирима народне дипломатије. Биће разматрани текући односи Русије и Запада и мере које могу предузети Римокатоличка црква и јеврејске заједнице да се ситуација поправи“.

        У истом саопштењу се такође наводи: „Биће речи и о улози религија у отпочињању дипломатског и културног дијалога између Русије и Европе“.

        Пола чланова делегације били су из Русије и Јеврејског конгреса Русије. Остатак делегације чинили су главни рабини Француске, Рима, Белгије, Немачке и Енглеске.

        Ако је судити према најави разговора, јеврејски национални и верски лидери разговарали са Франциском и о проблему антисемитизма. Гости су у Ватикан стигли са намером да папи изложе позитивна искуства Русије на том плану.

         „У Русији готово да нема појава антисемитизма, а међуконфесионални дијалог се успешно развија. За нас је веома важно што је у садашњој веома сложеној ситуацији у свету, папа спреман да нас саслуша. Наш циљ је да понтифику изнесемо своју позицију и да нас он чује“ - рекао је председник Јеврејског конгреса Русије Јуриј Канер.

        Иницијатор одласка у Ватикан била је Конференција рабина Европе. Њен председник, Пинхас Голдшмит, који је истовремено и главни рабин Москве, оценио је: „Сада је најбоље време за успостављање мостова међу религијама. Безмало два миленијума су односи међу хришћанством и јеврејством били напети. Стотинама годинама је црква била иницијатор разне врсте прогона и ограничавања права Јудеја. Али, 20. век је био преломни - хришћанство је кардинално изменило своје гледање на Јевреје. Наступила је епоха конструктивног дијалога између Ватикана и европског јеврејства. Ми смо данас савезници“.

        Голдшмит је посебно нагласио да се Јевреји данас према папи Франциску односе са „најдубљим поштовањем“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари