Савремена Света Римска Империја: Папи Франциску уручена награда „Карло Велики“

СВЕЧАНОСТИ У ВАТИКАНУ ПРИСУСТВОВАЛИ: МЕРКЕЛОВА, РЕНЦИ, ШУЛЦ, ЈУНКЕР, ТУСК...

Ангела Меркел и папа Франциско

  • У образложењу награде се наглашава да је папа „кризама и губитку поверења, са којима се Европска унија суочава последњих година, супротставио одушевљење и наду“
  • Примајући награду, папа позвао европске лидере да не раде само на формирању војних коалиција, него пре свега културних, образовних, филозофских и религиозних. Притом је упозорио: „Иза многих конфликата крију се само интереси економских група“

        ПОНОВО се показује да је Европска унија - у суштини савремена и увећана држава Карла Великог.

        На церемонији у ватиканском Апостолском дворцу, папи Франциску је уручена „међународна награда Карло Велики“ за 2016-ту годину. У присуству италијанског премијера Матеа Ренција, немачке канцеларке Ангеле Меркел, председника Европског парламента Мартина Шулца, председника Европске комисије Жан-Клод Јункера и председника Савета Европе Доналда Туска.

        У образложењу награде се наглашава да је папа „кризама и губитку поверења, са којима се Европска унија суочава последњих година, супротставио одушевљење и наду“.

        Када је одлука о додели „Карла Великог“ већ била донета, портпарол Ватикана Федерико Ломбарди изјавио је да Франциско по правилу одбија све награде, али да је решио да одступи од тог свог правила, а да ће саму награду „посветити европском покрету за мир“.

        Примајући награду, папа је позвао европске лидере да не раде само на формирању војних коалиција, него пре свега културних, образовних, филозофских и религиозних. Притом је упозорио: „Иза многих конфликата крију се само интереси економских група“.

        Франциско је нагласио да он машта о Европи као о „породици народа“ и о континенту са „новим европским хуманизмом“. У наставку је указао:

        „Хајде да волимо наше људе помоћу културе дијалога и сусрета“.

        Награда „Карло Велики“ се додељује за „допринос обједињавању „Европе“. Названа је по франачком императору који је фактички оснивач Свете Римске Империје.

        Он је империјом управљао из данашњег немачког града Ахена.

        Награду су, поред осталих, досад добили: Винстон Черчил (1957), Франсоа Митеран и Хелмут Кол (1988), Вацлав Хавел (1991), папа Јован Павле II (2004), Ангела Меркел (2008), Доналд Туск (2010) и Мартин Шулц (2015).

        Новчани износ награде је симболичан - 5.000 евра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари