Сусрет у Ватикану папе Франциска и руског митрополита Илариона

РАЗГОВАРАЛИ И О МЕШОВИТОЈ КОМИСИЈИ ЗА БОГОСЛОВСКИ ДИЈАЛОГ КОЈА ЗАСЕДА НА КРИТУ

          ПРЕДСЕДНИК Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски г. Иларион сусрео се 15. септембра 2016. године у Апостолском дворцу у Ватикану са римском папом Франциском.

          Високопреосвећени је допутовао у Италију по благослову Свјатејшег Патријарха г. Кирила и сходно одлуци Свештеног Синода као предводник делегације Руске Православне Цркве на XIV пленарном заседању Мешовите комисије за богословски дијалог између Православне Цркве и Римокатоличке Цркве, а чије заседање се одвија на Криту од 15. до 22. септембра.

          Високопреосвећени је уручио Предстојатаљу Римокатоличке Цркве дар патријарха Кирила - честицу моштију Преподобног Серафима Саровског у кивоту који је израђен у виду пасхалног јајета.

          Римски Папа је дубоко заблагодарио Свјатејшем Патријарху г. Кирилу будући ганут овим драгоценим поклоном, и замолио је да се Свјатејшем Патријарху пренесу његове речи срдачне благодарности и братски поздрави.

          Током разговора разматрано је стање православно-католичких односа после историјског сусрета предстојатеља двеју Цркава у Хавани у фебруару ове године.

          Једна од кључних тема разговора био је и трагични положај хришћанских заједница на Блиском истоку.

          Папа Франциско и митрополит Иларион су истакли пресудни значај сарадње при указивању помоћи блискоисточним хришћанима како би се остваривале одлуке донете током сусрета у Хавани. Обе стране су нагласиле неопходност даљих консолидованих радњи у блискоисточном региону.

          Митрополит је упознао Папу са иницијативама Руске Цркве на указивању хуманитарне помоћи грађанима Сирије у невољи и заблагодарио Понтифексу на његовим миротворачким залагањима.

          Великодостојници су истакли плодан развој сарадње Руске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве у области културе, о чему се стара за ово специјално образована Заједничка радна група. Тако се последњу годину дана врло перспективним показао пројекат размене образовно-научних путовања свештеника и студената богословља из Римокатоличке Цркве и Московске Патријаршије у Москву, одн. Рим, како би се што боље упознали с традицијама и савременим животом двеју Цркава.

          По завршетку разговора, који су вођени у атмосфери међусобног разумевања, размењени су поклони.

        Извор: Московска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари