Тренутно 13 православних Кинеза струдира теологију у Русији

КАТОЛИЧКИ МЕДИЈИ: ПОЧЕЛО ПОКРШТАВАЊЕ МЕЂУ НАСИЛНО ИСЛАМИЗОВАНИМ ЈЕРМЕНИМА У ТУРСКОЈ

  • Кина има уговор са Бразилом и Перуом о изградњи железнице која ће повезати Атлантски и Тихи океан ради превоза бразилских пољопривредних производа до пацифичке обалу Перуа, како би се на тај начин избегло коришћење Панамског канала који је под контролом САД

        У СРБИЈИ  нико не прати ни редовно ни темељно католичке медије. Међутим, у Русији прате агенција Регнум и њен аналитичар Станислав Стремидловски.

        Ово је део његовог последњег „прегледа“:

        1. „Пројекти фараона“ - тако L'Agenzia Servizio Informazione Religiosa (Рим, Италија) описује „освајање“ Латинске Америке од стране Кине.

        Током 2014. године трговина између њих достигла је 263,6 милијарди долара, а инвестиције су износиле 100 милијарди долара. Међутим, током следеће деценије Пекинг планира да уложи у земље Латинске Америке и Карипског басена још 250 милијарди долара.

        У питању су релативно велики пројекти: уговор са Бразилом и Перуом о изградњи железнице која ће повезати Атлантски и Тихи океан ради превоза бразилских пољопривредних производа до пацифичке обалу Перуа, како би се на тај начин избегло коришћење Панамског канала који је под контролом САД.

        Изградња канала у Никарагви ради преузимања већинског удела у поморском саобраћају са земљама Азије.

        Експлоатација гасних налазишта и нафте у Еквадору; производња злата и бакра у Венецуели; споразуми са Аргентином о космичком програму; споразуми са Кубом о финансијама, биотехнологијама, пољопривреди, инфраструктури и обновљивим изворима енергије.

        Председник Кине Си Ђинпинг је нагласио да је Пекинг спреман да заједно са земљама Латинске Америке и Карипског басена гради нову платформу глобалне сарадње у дугорочној перспективи. Чини се да САД у последње време више нису у стању да уравнотеже ту експанзију азијског гиганта.

        2. У самој Кини њен лидер Си Ђинпинг упозорава: религије треба да буду „кинеске“ и „слободне од било каквог страног утицаја“, пише AsiaNews (Рим, Италија).

        Верници треба да се интегришу у „социјалистичко друштво“ и да под руководством Комунистичке партије „служе развоју нације“.

        Ово је председник Кине изјавио током сусрета с представницима Уједињеног фронта (покрета који обједињује све мале некомунистичке партије у Кини, индустријска и трговачка удружења, национална и верска друштва).

        Лист сматра да је Пекинг „психотичан“ и да „тражи заверу“ међу муслиманима у Синкјангу и тибетским будистима, као и католицима, оцењујући захтеве Ватикана да контролише именовање епископа као „мешање у унутрашње ствари Кине“.

        Пекинг је истовремено дозволио Руској православној цркви да рукополаже свештенике - Кинезе на својој територији. Први такав свештеник ће служити у Харбину и у будућности их може бити више (у овом тренутку 13 православних Кинеза студира богословију у Русији).

        Кинеска православна црква је добила независност 1950. године, напоменуо је портпарол руског патријарха Кирила ђакон Александар Волков, али је „културна револуција“ растерала епископе и свештенике.

        Сарадња између Московске патријаршије и НР Кине траје већ неколико година, Русија се бави јачањем православља на кинеској земљи, конкуришући вечитом супарнику - Цариградској патријаршији.

         „Ово не изненађује. Руска црква има дугу историју постизања компромиса са ауторитарним режимима“ - јетко наглашава католичка информативна агенција.

        Додаћемо у име редакције информативне агенције Regnum: два најпознатија конкордата која је Ватикан закључио у XX веку, били су били - са фашистичком Италијом и нацистичком Немачком.

        3. Турски Јермени, који су раније крили своје порекло, излазе из катакомби, наводи Vatican insider (Торино, Италија).

        Пре неки дан је у јерменској цркви у Истамбулу крштено 12 људи из Провинције Тунџели чији су преци после геноцида 1915. године прикрили своје хришћанске корене, али су сада решили да савладају страх од друштвених предрасуда.

        Церемонију је предводио викар цариградског патријарха Јерменске апостолске цркве архиепископ Арам Атешјан. Крштењу је претходио шестомесечни курс катехезе.

        До 1915. године трећину становништва Тунџелија, који је тада носио име Дерсим, чинили су Јермени. Њихова одећа, обреди и кухиња разликовали су се од других етничких верских група. По правилу, они су били боље образовани од становника провинције у просеку, ишли су у своје школе и цркве потчињене Цариграској патријаршији ЈАЦ.

        Међутим, геноцид је практично затро не само јерменски народ, већ и архитектонска сведочанства његовог присуства. Многи су побегли, али је понеко и остао.

        Они су скривали своју верску и културну посебност, а данас се враћају својим коренима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари