Ватикан осудио кинеско клонирање мајмуна као претњу људском роду

НАУЧНИЦИ ИЗ ШАНГАЈА СЕ ПОСЛУЖИЛИ МЕТОДОМ КОЈИМ ЈЕ КЛОНИРАНА ОВЦА ДОЛИ

  • Католички теолог Елио СГРЕЧА, који је експерт Ватикана за биоетику: „Сада се више не сме ћутати. Клонирање мајмуна може бити последњи корак ка клонирању људи. А црква то никада не може одобрити“

        КИНЕСКИ научници су објавили да су клонирали мајмуна - поступком којим је била клонирана овца Доли.

        Кинеска академија наука да су научници са шангајског Института неуронских наука успели да клонирају дугодлаку макаку методом „преноса једра соматичке ћелије“, односно - такозваним „терапеутским клонирањем“.

        У сваком случају: да су на тај начин добили два генетски потпуно идентична мајмуна.

        Овај метод подразумева удаљавање једра из јајне ћелије и његову замену једом ДНК другог организма. Његов циљ је: добијање матичних ћелија које су генетски спојиве са донорским организмом.

        Први кинески клон појавио се 27. новембра 2017-те, а други - који је добио име Хуа Хуа - родио се 5. децембра.

Елио Сгреча

        На ово је међу првима - што је многе изненадило - одреаговао Ватикан.

        Католички теолог Елио Сгреча, који је експерт Ватикана за биоетику, оценио је да кинеско клонирање представља „огромну претњу за људски род“!                          

        Сгреча је своје упозорење разјаснио овако:

        „За разлику од могућности клонирања човека, поводом чега црква не може не иступати са одлучном осудом, она се поводом клонирања животиња уздржавала од јасних званичних осуда, препуштајући ту тему научницима. Сада се више не сме ћутати. Клонирање мајмуна може бити последњи корак ка клонирању људи. А црква то никада не може одобрити“.

        Сгреча је закључно додатно изговорио у име Ватикана:

        „Пређен је пут од Доли до мајмуна, то јест човеку најближих примата, а то представља прави удар на будућност целог човечанства“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари