Ватикан створио правни оквир за смењивање епископа чак и индиректно одговорних за педофилију

ОДЛУКЕ ЋЕ ДОНОСИТИ ПАПА ФРАНЦИСКО КОМЕ ЋЕ ПОМАГАТИ ТИМ ПРАВНИХ САВЕТНИКА

     Папа Франциско

        ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве Франциско одобрио је данас нову правну процедуру која омогућава да бискупи за које се утврди да су немарно поступали у случају сексуалног злостављања буду отпуштени из службе.

        Папа Франциско је у декрету објаснио да црквено право већ омогућава да бискупи буду склоњени из службе из „озбиљних разлога“, али да је желео да прецизно наведе да је међу тим разлозима немар, посебно немар у поступању у случају сексуалног злостављања.

        Жртве злостављања сматрају бискупе одговорним јер нису успели да своје вернике заштите од свештеника педофила, оптужујући их да су прикривали случајеве сексуалног злостављања и да су те свештенике премештали из парохије у парохију уместо да их пријаве полицији.

        Бискупи „морају да буду посебно марљиви у заштити оних који су најслабији међу њиховим верницима“, навео је папа у декрету „Motu Proprio“ (на своју иницијативу).

        Бискуп, према том декрету, може да буде отпуштен ако његова дела или пропусти узрокују „огромну штету“, било физичку, моралну, духовну или финансијску, појединцима или заједницама.

        Сам бискуп не мора да буде морално крив, довољно је да му недостаје марљивост коју захтева његов посао.

        Декрет предвиђа да Ватикан покрене истрагу када се обезбеди „озбиљан доказ“ да је бискуп био немаран, као и да бискуп буде обавештен о томе и да му се омогући да се брани.

        На крају истраге, Ватикан може да донесе декрет о отпуштању бискупа или да од њега тражи да поднесе оставку у року од 15 дана.

        Сваку одлуку о томе мора прво да одобри папа, који ће имати помоћ групе правних саветника.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари