Americans for Public Trust: Бајден од „кинеских спонзора“ добио 180 милиона долара

НОВАЦ СТИЗАО ПРЕКО БАЈДЕН ПЕН ЦЕНТРА КОЈИ ЈЕ У САСТАВУ УНИВЕРЗИТЕТА ПЕНСИЛВАНИЈЕ

* Fox News: Међу кинеским спонзорима су биле и компаније и појединци повезани са прошлим пословима Хантера Бајдена, сина актуелног шефа Беле куће

______________________________________________________

         БАЈДЕН Пен центар, истраживачки центар повезан са америчким председником Џоом Бајденом, примио је милионе долара донација од кинеских донатора – изјавила је Кејтлин Сатерленд, шеф непрофитне организације Americans for Public Trust (Американци за јавно поверење).

         „Универзитет Пенсилваније, домаћин Бајденовог истраживачког центра, примио је огромну количину донација из Кине и Хонг Конга када је он започео своју председничку кампању. Након преузимања дужности председника САД - добио је милионе од донатора повезаних са Кинезима и Комунистичком партијом Кине“, навела је Сатерленд.

         Прецизирала је да су од средине 2018. до средине 2022. године - према поверљивим документима пронађеним у вашингтонском трусту мозгова - донације из Кине достигле најмање 105 милиона долара. Поред тога, скоро 75 милиона долара стигло је из Кине и Хонг Конга када се Бајден кандидовао за председника.

         Како је пренео телеканал Fox News, међу кинеским спонзорима су биле и компаније и појединци повезани са прошлим пословима Хантера Бајдена, сина актуелног шефа Беле куће.

         Средином марта је лист USA Today – позвавши се на саопштење Комитета за надзор и одговорност Представничког (доњег) дома Конгреса САД, објавио да су чланови Бајденове породице добили 1,3 милиона долара од Кинеза. Преко енергетске компаније State Energy HK Limited коју контролише Роб Вокер, сарадник породице америчког лидера.

         Конгресмени су сазнали да је новац пребачен почетком марта 2017, отприлике два месеца након што је Бајден напустио место потпредседника САД.

          Бела кућа је критиковала ту изјаву, рекавши да информације садржане у њој нису тачне.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари