Ирска добитница Нобела за мир номиновала Асанжа, Сноудена и Менинг за Нобела за мир

МАРИД КОРИГАН МЕГВАЈЕР: ЊИХОВА ЖРТВА ЈЕ СЈАЈНА ДЕМОНСТРАЦИЈА ЉЗДСКОГ ДУХА

* У писму Нобеловом комитету у Норвешкој навела да су све троје индивидуално дали пример храбрости у разоткривању противзаконитих поступака власти који су довели до смрти милиона људи

___________________________________________________________

       ИРСКА активисткиња и добитник Нобелове награде за мир 1976. године Марид Кориган Мегвајер номиновала је за ту награду за 2021. оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа и звиждаче Едварда Сноудена и Челси Менинг, објавио је лист "Ајриш тајмс".

       Она је у писму Нобеловом комитету у Норвешкој навела да су све троје наведених индивидуално дали пример храбрости у разоткривању противзаконитих поступака власти који су довели до смрти милиона људи.

       Мегвајерова је истакла да су Асанж, Сноуден и Менингова ризиковали своју слободу и животе, те да је колективно њихова жртва и несебичност сјајна демонстрација величанствености људског духа, пренио је "Спутњик".

       Асанжу прети казна затвора у трајању од максимално 175 година на основу 18 оптужби у САД.

       Сноуден би могао да буде осуђен на максималну казну затвора у трајању од 10 година, док је Менингова 2013. године осуђена на 35 година затвора, али ју је четири године касније помиловао тадашњи председник Америке Барак Обама.

       Она је касније поново осуђена на казну затвора у марту 2019. године након што је одбила да сведочи о повезаности са Асанжом, али је пуштена годину дана касније уз казну од 256.000 долара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари