Нобелову награду за физику поделили амерички Јапанац, Немац и Италијан

СЈУКУРО МАНАБЕ И КЛАУС ХАСЕЛМАН – ЗА ЗАГРЕВАЊЕ ЗЕМЉЕ, А ПАРИЗИ ЗА „ХАОТИЧНОСТ У СЛОЖЕНИМ СИСТЕМИМА“

* Манабе и Хаселман су награђени јер су створили научну подлогу за западну политизацију „глобалног загревања“, еколошке самите и прелазак на „зелену енергетику“

_________________________________________________________

       СЈУКУРО Манабе, Клаус Хаселман и Ђорђо Паризи добили су Нобелову награду за физику 2021. године.

       Нобелов комитет је саопштио да им је награда додељена „за иновативни допринос разумевању сложених система“.

       Манабе и Хаселман признање су добили "за физичко моделирање климе на Земљи, квантификовање њене променљивости и поузданоно предвиђање глобалног загревања".

       Паризи је награђен "за откривање интеракције хаотичности и флуктуација у физичким системима - од атома до планета".

       Манабе је јапанско-амерички климатолог који је међу првима почео да проучава глобално загревање и створио први модел мењања климе на Земљи.

       Нобелов комитет је оценио: „Показао је како повећана количина угљендиоксида у атмосфери доводи до повећања температуре на површини Земље“.

        Хаселман је немачки физичар и климатолог. Климатски модел који је створио показао је како време утиче на климу. Користећи методе које је створио Хаселман, научници су доказали да је повећање температуре на површини Земље заиста повезано са повећањем количине угљендиоксида у атмосфери.

       Паризи је италијански теоретски физичар. Он истражује сложене системе, статистичку механику и квантну теорију поља. Захваљујући његовим открићима у области сложених система, према Нобеловом комитету, „постало је могуће разумети и објаснити разне појаве не само у физици, већ и у другим областима - на пример, у математици, биологији и неуронауци“.

       Нобелова недеља почела је 4. октобра у Стокхолму.

       Већ су проглашени добитници Нобела у области физиологије и медицине. То су амерички научници Дејвид Џулијус и Ардем Патапутјан.

       Награђени су за откривање рецептора топлоте и додира.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари