Обама у својој „Обећаној земљи“: Путин је на мене оставио неизбрисив утисак

НАПИСАО ДА ЈЕ ЖИЛАВИ И ЧВРСТИ ШЕФ ДРЖАВЕ КОЈЕГ ЈЕ ФОРМИРАО РЕАЛНИ ЖИВОТ

* За бившег председника Народне Републике Кине Ху Ђинтаоа написао да је био „загушљив тип“, да је оно што је у преговорима изговарао „увек монотоно читао са припремљеног папир“   

______________________________________________________________________

       БАРАК Обама написао је књигу мемоара „Обећана земља“ у којој већина страних државника, са којима се сретао, није баш добро прошла.

       Изузетак је Владимир Путин. За њега је написао да је „жилави шеф (државе) којег је формирао стварни живот“.

       Бивши амерички председник у „Обећаној земљи“ признаје да је руски лидер на њега оставио „неизбрисив утисак“. Чак је прецизирао: „Својом одлучношћу, чврстином и истовремено добронамерношћу“.

       Обама бившег француског председника Николу Саркозија у књизи сећања упоређује са „стално приправним петлом“.

       Саркозијев `портрет` употпуњује указивањем да је стално истицао свој торзо, да је груди „истурао напред“.

       За бившег председника Народне Републике Кине Ху Ђинтаоа написао је да је био „загушљив тип“, да је оно што је у преговорима изговарао „увек монотоно читао са припремљеног папир“.

       Обама наглашава да га је то фрустрирало и да је зато са Хуом мирно могао – да не би губили време – „размењивати писане поруке и документе“.

       Обама, који је био први црнац на челу Америке, у мемоарима наводи да су Доналда Трампа на власт довеле „расне предрасуде“:

       „Многи Американци нису волели црног председника, па је Трампов изглед том делу народа дошао као прави поклон. Међутим, наглашава Обама, људи вођени предрасудама а приори не могу направити прави избор. Бирање председника државепо боји коже? Плебс!“

       Обама је на овај начин – можда и не хотећи – оповргао оптужбе своје Демократске партије да је Трампа на власт довела Русија и да је он „Путинов агент“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари