Човић: Пленковић и хрватска делегација у СЕ дали су БиХ још једну шансу

„ИНИЦИЈАТИВА ХДЗ ЈЕ УГРАЂЕНА У СТРАТЕШКИ КОМПАС И ЗАКЉУЧКЕ САВЕТА ЕВРОПЕ“

Андреј Пленковић

* „Пленковић је данас урадио оно што нико није у Хрватској посљедњих двадесетак година када је ријеч о БиХ и Хрватима, односно -  успио је да наметне тему односа у БиХ, чиме је пружена шанса да БиХ почне функционисати као нормална земља

___________________________________________________________

       ДРАГАН Човић, председник ХДЗ БиХ, изјавио је да је ЕУ захваљујући напорима хрватске дипломатије данас послала јасну поруку да ће бити пружена још једна могућност разговора на највишем нивоу да би се дошло до измена Изборног закона БиХ и да би избори у БиХ били одржани по новим правилима и највишим стандардима.

       Човић је навео да је иницијатива ХДЗ-а уграђена у Стратешки компас и у закључке Европског савета уз помоћ Европске народне странке, те премијера Хрватске Андреја Пленковића и хрватске дипломатије.

       - Предсједник Владе Хрватске и хрватског ХДЗ-а јутрос је као извјестилац у закључцима Европског савјета веома јасно успио позиционирати БиХ. Он врло јасно говори о сва три конститутивна народа у БиХ, свим грађанима, обраћа се свим лидерима - рекао је Човић у Мостару након седнице Председништва ХДЗ БиХ.

       Он је оценио да је Пленковић данас урадио оно што нико није у Хрватској последњих двадесетак година када је ријеч о БиХ и Хрватима, односно да је успео да наметне тему односа у БиХ, те им захвалио за пружену шансу да БиХ почне функционисати као нормална земља.

       Стратешки компас, појаснио је, веома јасно дефинише позицију конститутивних народа и свих грађана у БиХ, као и да ЕУ понавља своју приврженост европској перспективи БиХ и западног Балкана.

       - Лидери у БиХ треба да покажу снажну приврженост око окончања уставних и изборних реформи с обзиром на то да су оне виталне за стабилност и пуну функционалност земље, као и за подршку свих осталих приоритетних реформи поменутих у Мишљењу Европске комисије за стицање статуса кандидата - рекао је Човић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари