Човић: Унутрашње уређење БиХ видно одудара од изворног Дејтонског споразума

„ОВАКАВ САСТАВ ЦИК БИХ ДЕО ЈЕ ПОЛИТИЦКИХ И ЈАКО ОПАСНИХ НАМЕРА ОНИХ КОЈИ БИ ДА МАНИПУЛИШУ“

* „Чињеница да имамо 100 наметнутих поправки кроз уставе у БиХ, које нису прошле предвиђену парламентарну процедуру, најбоље илуструје амбицију доносилаца наметнутих решења

* „Конститутивни народи су непромењива категорија и њихово легитимно представљање нема никакву ефикасну алтернативу и те чињенице су свесни апсолутно сви па чак и они који ту чињеницу настоје извргнути на сваком кораку

___________________________________________________

       ДРАГАН Човић, председник ХДЗ БиХ, изјавио је да данашњи концепт деловања у БиХ и њено унутрашње уређење видно одударају од изворног Дејтонског мировног споразума, захваљујући 25-годишњем деловању различитих међународних званичника.

       „Чињеница је да имамо 100 наметнутих поправки кроз уставе у БиХ, који нису прошли предвиђену парламентарну процедуру, најбоље илуструје амбицију доносилаца наметнутих решења", појаснио је Човић.

       Човић, који је заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, рекао је да се на исти начин може говорити о изменама Изборног закона БиХ, наметнутог на сличан начин, без парламентарне процедуре.

       „Како бисмо обезбедили излазак из стања у које смо доведени, неопходно је искористи тренутни оквир Дејтонско-париског мировног споразума, чувајући кључне вредности и обезбедити, прије свега, измјену Изборног закона, обезбедити легитимно представљање конститутивних народа на свим политичко-административним нивоима власти, како то Устав БиХ предвиђа, најбоље у првој половини наредне године, кроз дефинисану парламентарну процедуру", рекао је Човић за хрватски "Вечерњи лист", издање за БиХ.

       Он је навео да би тиме били релаксирани односи и спроведени резултати на свим нивоима власти, те истакао да би овај минималан, али битан искорак, могао омогућити БиХ и добијање статуса кандидата на евроатлантском путу.

       Говорећи о измени Изборног закона, Човић је рекао да је о томе разговарао са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, америчким амбасадором Ериком Нелсоном и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, те да је договорено да се до половине јануара приступи обавезама које су потписане у Мостару.

       Према његовим речима, ту више нема простора за било какво одгађање и тај део се мора решити с коначним предлогом који решава кључне препреке у унутрашњим односима и испуњава све судске пресуде.

       „Конститутивни народи су непромењива категорија и њихово легитимно представљање нема никакву ефикасну алтернативу и те чињенице су свесни апсолутно сви па чак и они који ту чињеницу настоје извргнути на сваком кораку", поновио је лидер ХДЗ-а.

       Осврћући се на недавно одржане локалне изборе у БиХ, Човић је рекао да се све оно на шта је упозоравао последњих месеци, манифестовало кроз завршни дeо изборног процеса, када су се активности пребациле у Сарајево и Главни центар за бројање.

       Према његовим речима, не зна се која методологија се примењивала везана за пријем гласачких листића из иностранства.

       „Овакав састав Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ дeо је политичких и јако опасних намера којима се жели манипулисати изборним резултатима, сходно политикама оних који су их на та мјеста и инсталирали", нагласио је Човић, те додао да такве методе доводе у питање одржавање изборног процеса и поверења у институције, директно кршење воље грађана.

       Он сматра да се након избора у Мостару мора отворити и питање организације ЦИК-а, како би се обезбедио демократски изборни процес у који неће постојати никакве сумње.

       Када је реч о изборима у Мостару који се одржавају након 12 година, Човић очекује победу, већину у будућој Скупштини града и будућег градоначелника из реда ХДЗ, јер је програм ове странке гарант европског Мостара, као једног од центара југоисточне Европе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари