Хрвати: Тражимо изворни Дејтон, ако нас присилите – тражићемо Херцег-Босну и федерализацију БиХ

ЗАКЉУЧКЕ ВАНРЕДНОГ ЗАСЕДАЊА ХРВАТСКОГ НАРОДНОГ САБОРА ПРОЧИТАО ДРАГАН ЧОВИЋ   

* ХНС трећим закључком саопштио да ће се доследно залагати за изворна уставна начела из Вашингтонског и Дејтонског мировног споразума

* Хрватски политички представници упозорили да ће се „одлучно супроставити свим даљим иницијативама које иду ка деконституирању хрватског народа у БиХ“

___________________________________________________________

       ХРВАТСКИ народни сабор (ХНС) је упозорио политичко Сарајево и бошњачке странке да ће - ако се настави деконституисање хрватског народа - покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ на начелима федерализма и консоцијацијске демократије, којом ће се обезбедити потпуна уставна равноправност сва три конститутивна народа у БиХ.

       Наведено је то, између осталог закључцима које је на ванредној седници усвојио ХНС, а које је прочитао лидер ХДЗ БиХ Драган Човић.

       Човић је навео да је једногласно донесено седам закључака те да су они измијењени у односу на документ који је јавности представљен у претходним данима.

       Први закључак се односи на оцену досадашњих преговора о Изборном закону БиХ, а  оцењује се да је преговарачки тим ХНС-а доследно и одговорно спроводио претходно утврђени преговарачки оквир о начелима измена и допуна Изборног закона, посебно у делу који се односи на легитимно представљање.

       ХНС изражава жаљење што уложени напори нису успешно окончани те спремност да наставе преговоре "са бошњачким и другим политичким странкама на трагу већ усаглашених измјена Устава БиХ са представницима Венецијанске комисије, а како би се створили предуслови за одржавање Опћих избора".

       У трећој тачки наводе да ће се ХНС доследно залагати за изворна уставна начела постигнута у Вашингтонском и Дејтонском мировном споразуму.

Драган Човић

       - Спремни смо одлучно се супроставити свим даљим иницијативама које иду ка деконституирању хрватског народа у БиХ - стоји у тој тачки.

       У следећој тачки ХНС наводи да ће све политичке ставове којим се заступа блокирање спровођења Политичког споразума из Мостара од 17. јуна 2020. године и тиме онемогућава хрватском конститутивном народу легитимно политичко представљање у домовима народа и Председништву БиХ сматрати супротним хрватским политичким правима те угрозом националних интереса и политичког субјективитета Хрвата у БиХ".

       У петој тачки наводе да неће бити испуњени формално правни услови за одржавање избора све док се не буде изменио постојећи Изборни закон БиХ.

       - У ту сврху нужно је провести Одлуку Уставног суда БиХ и све пресуде Европског суда за људска права како би се сваком од трију конститутивних народа обезбиједило легитимно политичко представљање као и могућност кандидовања свакој особи с правом гласа, а све у складу с уставним одредбама проистеклим из Опћег оквирног споразума за мир у БиХ – наводи ХНС.

       ХНС у једном од закључака наводи да Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није и не може бити законодавац нити има право преузимати надлежности Парламентарне скупштине БиХ.

       - Једнако наглашавамо да ЦИК није изабран и именован у складу са одредбама Изборног закона БиХ. Ако се Изборни закон не буде измијенио у складу са претходним тачкама и упркос томе у тим условима буду расписани и спроведени Општи избори, ХНС ће их сматрати супротним слову Устава те духу и начелима Дејттонског мировног споразума. Таквом поступку представници ХНС-а супротставиће се свим легитимним правним и политичким средствима - наводи се.

       На седници ХНС нису били представници Хрватске републиканске странке јер су, како кажу, незадовољни Човићевим начином модерирања самог састанка.

       Човић је казао да ће преговори о изборном закону бити настављени и да је уверен да ће бошњачки политичари разумети закључке ХНС-а.

       На питање новинара да ли је оптимистичан и да ли се очекује учествовање представника међународне заједнице казао је да још увек спреман да преговара:

       - Мислим да ће у уторак у 12 часова у Мостару бити наставак разговора око модела за избор чланова Председништва БиХ између једног дела бошњачких странака и нас из ХНС-а. Надам се да оно што смо издоговарали кроз ове онлајн конференције у ова два дана да смо појаснили садржај који смо усагласили у Неуму. Тако да мој оптимизам који сам на један начин описао у Неуму ево још увек има једну своју димензију - рекао је Човић.

       Није желео да говори о детаљима али је казао да је разговарао с Жозепом Борељом и Јоханом Сатлером пре два дана.

       Нагласио је да је уверен да ће бошњачки политичари разумети закључке ХНС-а и да су до краја отворили врата за разговор и договор.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари