Хрвати тврде да су покрадени на изборима у Мостару – Човић писао „страним чимбеницима“ у БиХ

ЛДЕР ХДЗ БиХ ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА: МОСТАР ЋЕ УВЕК БИТИ ПРЕСТОНИ ГРАД ХРВАТА У БиХ

У писму упућеном Инцку, Нелсону, Затлеру и Кавалец отворио и питање: „Како је могуће да је Средишње изборно повјеренство (СИП) до поноћи на дан избора обрадило мањи дио гласова, а свеукупно се ради о свега 52.865 гласова?! Та неоправдана кашњења бацају сумњу на регуларност у поступку пребројавања гласова. 'Ноћно бројање' бирачких одбора у ситуацији када за Мостар имамо 150 бирачких мјеста или 100.000 бирача, а до јутрос је обрађено мање од 50% гласачких листића

* Писмо завршио речима:  „Молимо вашу реакцију, јер не смијемо допустити да они који броје гласове одреде исход избора!“

______________________________________________________

         ГРАДСКИ одбор ХДЗ БиХ Мостар најоштрије је осудио „малверзације изборним резултатима“ у том граду.         

         Прецизирао је да се ради о „познатој и нескривеној крађи хиљада гласова у доминантно хрватским изборним подручјима Града Мостара“.

         Упозорио је да се изборни инжењеринг наставио и након затварања биралишта и да „са хрватских подручја нестају гласови или се не броје“.

         „Након 16 сати од затварања биралишта немамо избројане гласове за Град Мостар. Имамо гласове којих преко ноћи нигде нема, а добиле су их хрватске странке. Ко је украо те гласове и/или их пребацио другим политичким опцијама?“, поставио је питање Градски одбор ХДЗ БиХ Мостар.

         Притом је позвао „међународне партнере и представнике међународне заједнице и све надлежне институције да се укључе у решавање овог проблема и очигледних изборних манипулација које руше европски пут, стабилност и напредак".

         Поново се огласио и лидер ХДЗ БиХ Драган Човић, поруком Бошњацима да ће Мостар увек бити престони град Хрвата у БиХ, јер ту „столују све институције хрватског народа“.

         - И да у Мостару живи само пет становника који гласају за ХДЗ - то ће бити наш престони град, рекао је Човић на конференцији за новинаре.

         Још је додао: „Мостар ће дисати мостарски, ја као Мостарац ћу се потрудити да то буде тако“.

       Човић је упутио писмо међународним званичницима у БиХ у којем их упозорава на угрожавање изборног процеса у Мостару. Предочио им је, поред осталог:

       „Како је могуће да је Средишње изборно повјеренство (СИП) до поноћи на дан избора обрадило мањи дио гласова, а свеукупно се ради о свега 52.865 гласова?! Та неоправдана кашњења бацају сумњу на регуларност у поступку пребројавања гласова. 'Ноћно бројање' бирачких одбора у ситуацији када за Мостар имамо 150 бирачких мјеста или 100.000 бирача, а до јутрос је обрађено мање од 50% гласачких листића. Такођер, на већем броју бирачких мјеста је уочена прилична разлика бројки које су искомунициране тијеком вечери у назочности проматрача и бројки које су службено евидентиране и доступне на страници www.izbori.ba“.

       Још је додао: „Постоје основе сумње да су гласови које су освојиле странке с хрватским предзнаком, уз незакониту координацију с овлаштеним особама из Средишњег изборног повјеренства, на криминалан начин пребацивани у циљу стјецања мандата у већинским хрватским изборним подручјима“.   

       Писмо је упућено америчком амбасадору Ерику Нелсону, шефу Мисије ЕУ у БиХ Јохану Затлеру, потом Катлин Кавалец, амбасадорки Мисија ОЕСС-а у Босни и Херцеговини и Валентину Инцку, високом представнику. Човић га је завршио речима:

       „Молимо вашу реакцију, јер не смијемо допустити да они који броје гласове одреде исход избора!“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари