Милановић: Дража и Тито нису исто, Југославија је за Хрвате била премосница до своје државе

ИЗЈАВИО ДА МАСПОК НИЈЕ ШИРИО НАЦИОНАЛНУ НЕТРПЕЉИВОСТ ПРЕМА СРБИМА

Фото: Н1

* Оценио да је 1971. година била „хрватски крик“и „покушај да се направи више реда у тој држави“ Југославији, а да су протагонисти тог покрета били умерени људи

* Дражу Михаиловића назвао „будалом и опортунистом“, а за већину Хрвата рекао да су током рата били код куће и да бити домобран уопште није злочин, да је то океј. Па додао да је од бораца већи део био у партизанима, а мањи на страни Сила Осовине и усташког покрета

* ФАКТИ: Лаже председник Хрватске, а у заблуди је ако заиста мисли да је вешт. МАСПОК је имао и проусташку и туђмановску струју. Већина Хрвата која се од 1941-ве до 1945-те хватала пушке НИЈЕ била у партизанима. Домобрани су били и помоћне трупе усташке НДХ. Симптом хрватске историјске болести је и то што Милановић Дражи и четницима замера опортунизам, а поводом домобрана на то и не помишља...  

_____________________________________________________

       ПОВОДОМ 50. годишњице „Хрватског прољећа“, председник Републике Зоран Милановић је изјавио да актери тог политичког програма нису позивали на мржњу нити националну нетрпељивост.

       За живот хрватског народа у Југославији Милановић је рекао да је био „тежак и компликован“, а ту државу је назвао „премосницом до реализације коначног циља, а то је хрватска независност“, пренела је агенција ХИНА.

       Оценио је да је 1971. година била „хрватски крик“и „покушај да се направи више реда у тој држави“ Југославији, а да су протагонисти тог покрета били умерени људи који нису позивали на мржњу, ни националну нетрпељивост, људи који су покушавали боље, а од којих су неки због тога платили "грозну цену", као Марко Веселица.

       На чланство Хрватске у Европској унији и НАТО-у председник Милановић је рекао да гледа као на само још једну етапу на "хрватском путу".

       Из тога "треба да за себе извучемо највећу корист", рекао је он.

       "Ми смо мали народ, односно мала држава и мала нација. У Хрватској живи четири милиона људи и то је људство с којим се могу направити чуда у простору који је мали, ретко насељен, а има сјајне ресурсе. Они су ништа ако их не насељавају жилави, паметни и амбициозни људи", закључио је Милановић.

       „Хрватско прољеће“ је изван Хрватске сматрано масовним националистичким и сецесионистичким покретом који је захтевао искључење употребе српског језика у Хрватској коју је декларисао као националну државу Хрвата и као наставак и наследницу средњовековне хрватске краљевине.

„Јадно је што српске власти

изједначавају Дражу и Тита“

Милановић жали за Борисом Тадићем,

а ускоро ће и за Ђукановићем

* За Михаиловића је рекао да га је амерички председник Хари Труман одликовао зато што је спасио 300 падобранаца: „То је као кад опљачкаш банку и онда неком успут даш бурек, па као имаш велико срце“

______________________________________________________

       Хрватски председник Зоран Милановић оценио је да је изједначавање четничког вође Драже Михаиловића и антифашистичког лидера Јосипа Броза Тита јадно и оптужио српске власти да тиме "растурају свијест дјеце и младих".

       Милановић је, коментаришући скуп у Народном позоришту у Београду поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, где су на видео биму стајале једна до друге фотографије Драже Михаиловића и Тита, рекао да Михаиловић и Тито нису исти.

       „Не, нису исти. Дража Михаиловић је једна обична будала. Он није исти као Анте Павелић (фашистички вођа у Хрватској током рата), он је био један опортуниста и на крају злочинац", рекао је Милановић.

       За Михаиловића је рекао да га је амерички председник Хари Труман одликовао зато што је спасио 300 падобранаца.

       „То је као кад опљачкаш банку и онда неком успут даш бурек, па као имаш велико срце", казао је Милановић.

       По његовим речима, злочини четника и њихов кукавичлук су "опортунизам и позната ствар", а против њих су се "најкрвавије борили" Срби, Црногорци и Хрвати Далматинци.

       Додао је да је већина Хрвата током рата била код куће и да "бити домобран уопште није злочин, то је океј" те да је од бораца већи део био у партизанима, а мањи на страни Сила Осовине и усташког покрета.

       „Ако не знам шта је у мом народу било добро и лоше, онда сигурно не могу аспирирати да водим тај народ и ту заједницу као демократски изабрани лидер. Нажалост, код наших суседа је све делузија", рекао је Милановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари