Милановић: Није вријеме да се иживљавамо на Србији – Србима је мјесто на Западу, а не са Русијом

ТРАЖИ СТАТУС КАНДИДАТА ЗА ЧЛАНСТВО У ЕУ И ЗА „САМОПРОГЛАШЕНО КОСОВО“

* „Запад годинама малтретира БиХ - килава ЕУ бирократија јој одмаже. Позваћу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, било би добро да се политички представници српског народа врате у оквире институција БиХ

* „Србима треба да кажемо да је сада вријеме да се одлуче, сада гори. Не морају осудити Русе. То је тешко, али сматрам да је мјесто српског народа на Западу“

_________________________________________________________

       ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић изјавио је данас да Запад годинама малтретира БиХ, да се тој земљи одмаже са килавом ЕУ бирократијом и да они никако да схвате те људе и проблеме.

       „Ако ово није вријеме за тријежњење, да видимо колико већи проблеми постоје од неких перипетија, то треба ријешити одмах. БиХ мора ући у статус кандидата ЕУ. То је дебела нада као дебло преко ријеке. То им фали, вуку их за нос већ 20 година", рекао је Милановић новинарима у Пакрацу.

       Он истиче да је био позван да потпише да се Украјини да статус кандидата за чланство у ЕУ и да је био спреман то да учини под условом да се тај статус да БиХ и самопроглашеном Косову, којег нису сви ни признали, преносе хрватски медији.

       „Тражио сам да се донесе одлука о почетку преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом. Њих ЕУ већ годинама малтретира. Ми БиХ желимо добро, ми их не комадамо, нека се то види у Сарајеву", рекао је Милановић.

       Рекао је да ће позвати српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, оценивши да би било добро да се политички представници српског народа врате у оквире институција БиХ.

       Он каже да је за Београд "тренутак да одлучи гдје припада, да ли је то ЕУ или Русија".

       „Није вријеме да се иживљавамо на Србији, него им кажемо да је сада вријеме да се одлуче, сада гори. Не морате осудити Русе. То је тешко, али разумијем", рекао је Милановић.

       Он сматра да је "мјесто српског народа на Западу, а не у Русији", истичући да "разумије те везе, али да је то далеко".

       Говорећи о украјинској кризи, Милановић је рекао да оваквог сукоба не би било да је Европа имала јачу улогу, додајући да оваква дипломатија више нема шансе.

       „Овдjе су се уплели Американци, ово је за њих једна фуснота. Британци, сила која ту више није. Париз и Берлин су конструктивни. Споразум из Минска није спроведен. Да је Европа ту имала јачу улогу, овог сукоба не би било. Мислим да оваква дипломатија више нема шансе", рекао је Милановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари