САД и ЕУ извршиле притисак на Хрватску да ријечку луку не да у концесију Кинезима

НАЈБОЉУ ПОНУДУ ЗА КОНТЕЈНЕРСКИ ТЕРМИНАЛ ДАО КОНЗОРЦИЈУМ КИНЕСКИХ ФИРМИ

       ЛУЧКА управа Ријеке поништила је 20,5 милијарди куна (2,73 милијарди евра) вредан конкурс за концесију на Загребачкој обали иако су стигле две обавезујуће понуде и то светских играча у управљању лукама, пише данас загребачки „Вечерњи лист“.

       Проблем је било то што је једна понуда, и то најбоља, стигла од конзорцијума кинеских компанија.

       Према информацијама „Вечерњег листа“, притисак САД и ЕУ на Хрватску да 50-годишњу концесију за контејнерски терминал у ријечкој луци не добију Кинези био је велики.

       САД и ЕУ не желе због стратешких разлога Кинезе у ријечкој луци. Одлука о конкурсу за концесионара на Загребачкој обали стога је дуго одмеравана и одлагана.

       Хрватска је могла да одабере кинеску понуду упркос противљењу својих западних савезника или да поништи конкурс. Према информацијама „Вечерњег листа“, могућност да се одабере друга, неповољнија понуда није узимана у обзир.

       Управни одбор је одлуку о поништењу конкурса донео још у среду, али је та вест прошла готово незапажено због земљотреса који је погодио централну Хрватску.

       Нови конкурс ће се бити спроведен јавним прикупљањем понуда у отвореном поступку који ће трајати 35 дана од објаве обавештења о намери давања концесије, пише „Вечерњи лист“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари