Команда руске ратне морнарице преселила се у Санкт Петербург

ВРАТИЛА СЕ У ГРАД ПЕТРА ВЕЛИКОГ, У ЗГРАДУ АДМИРАЛИТЕТА

Санкт Петербург: зграда Адмиралитета

  • Затворени видео канал, који имам на располагању, омогућава ми да у он лајн режиму реферишем начелнику Генералштаба и министру одбране и да од њих добијам задатке -  објаснио је командант РМР адмирал Виктор Чирков

         РАТНА морнарица Русије (РМР) чији је оснивач оснивач цар Петар I вратила се у Санк Петербург.

         Команда РМР се преселила у зграду Адмиралитета у Санкт Петербургу, иако ће се и Моранрицом, као и Оружаним снагама РФ у целини,  управљати из Москве.

         „Сведоци смо историјског повратка морнарице у зграду Адмиралитета” - рекао је на церемонији подизања Андрејевске заставе на згради Адмиралитета командант РМР адмирал Виктор Чирков.

         „Затворени видео канал, који имам на располагању, омогућава ми да у он лајн режиму реферишем начелнику Генералштаба и министру одбране  и да од њих добијам задатке” - додао је Чирков.

         Према његовим речима, већ је пренета сва опрема. Додељени су станови официрима. Чириков је истакао да су за те потребе издвојена „скромна средства”.

         Упркос пресељењу главне команде, систем борбеног управљања Морнарицом – нагласио је Чирков - не трпи. Команда има на располагању савремене телекомуникационе системе везе и управљања и сопособна је да обезбеди ефикасно руковођење ратном флотом и на дислокационим тачкама и у удаљеним морским и океанским зонама.

         „Затворени видео канал, који имам на располагању, омогућава ми да у он лајн режиму реферишем начелнику Генералштаба и министру одбране  и да од њих добијам задатке” - додао је Чирков.

         Губернатор Петербурга Георгиј Полтавченко на церемонији је рекао да је `северна престоница` повратком главне команде РМР повратила статус поморске престонице Русије.

         „Уверен сам да ће град са поносом носити назив поморске престонице. Топло ћемо дочекати све морнаре који ће доћи у наш град и пружићемо им помоћ и подршку” - истакао је Полтавченко.

         Експерти сматрају да ће команда РМР моћи да управља ратним бродовима из Петрограда, али да неће бити могуће командовати атомским ракетоносцима одавде.

         Систем командних места за атомске ракетоносце налази се у Москви и Подмосковљу. Њихово пребацивање у Петроград није физички могуће – то су километри радарских поља као и потреба да се много спратова под земљу пребаце бројни командни бункери.

         Бивши први заменик команданта РМР, адмирал Игор Касатонов, изјавио је да ће након „пресељења” главни штаб бити у стању да реализује само тактичко управљање морнарицом, а Адмиралитет ће једноставно постати „излазни командни пункт главне команде – јер ће се, без обзира на све, и морнарицом реално командовати из Москве”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари