Биолози претворили матичне ћелије у косу и пресадили је мишевима

ЗНАЧАЈАН УСПЕХ ГРУПЕ ЈАПАНСКИХ НАУЧНИКА ИЗ ТОКИЈА

  • Када су се уверили у делотворност метода, јапански научници су пошли корак даље и одгајили сличне заметке на основу људских матичних ћелија коже и успешно пресадили их својим заморчићима - голуждравим мишевима
  • Биолози сматрају да даљи експериметни са људским ћелијама омогућују да се направи безбедно и корисно средство које ће ћелавим мушкарцима да омогући да брзо обнове своју бујну косу за неколико недеља

         ЈАПАНСКИ биолози су одгајили пунокрвне космате луковице корена длаке од матичних ћелија мишева и успешно их пресадили на потиљак глодара који нема крзно од рођења, наводи се у чланку који је објавио часопис Nature Communications.

         У последње две деценије, биолози су почели да успешно претварају матичне ћелије у ткиво костију, мишића, коже и нервног система. Таква ткива могу да постану „резервни делови“ у случају да дође до механичког оштећења тела или лековима низа дегенеративних обољења. На пример, култура „матичних“ неурона може постати панацеја за лечење болести Алцхајмера и Паркинсона.

Луковице и ћелије

         Група научника под руководством Такаси Цсуђи, из научног универзитета Токио (Јапан), искористила је матичне ћелије за пунокрвну замену изгубљене косе - „заметка“ луковица косе за које тврде да су у стању да се интегришу у кожу одраслог човека или миша.

         Цсуђи и његове колеге су искористили одрасле матичне ћелије које су издвојене из здравих косматих луковица. У поређењу са ембрионалним или „репрограмираним“ матичним ћелијама, код ове методологије постоји неколико предности - код таквих ћелија не постоје мутације, што изазива „грешке“ репрограмирања. Оне потпуно одговарају геному „пацијента“ и не изазивају морално-етичке примедбе код становништва.

         Аутори чланка су одгајили неколико „голих“ мишева код којих је геном био оштећен тако да су остали без длака - ћосави, осим бркова и практично им није радио имунолошки систем.

         За извор матичних ћелија луковица длаке искоришћено је ткиво коже заметка миша и брци одрасле јединке. Истраживачи су из њих извукли неколико матичних ћелија два типа који су неопходни за раст длаке.

Космати „праменови“

         Биолози су одгајили културе ћелија и скупили их на неколико „заметака“ луковице косе - мале балончиће од смеше два типа матичних ћелија.

         Затим су засадили таквих 29 „балона“ на голим „засадним местима“ на потиљку „ћелавих“ глодара и пратили како ће се понашати матичне ћелије. Након месец дана, на месту „имплантираног заметка“ израсла је права коса која није имала боју. Истраживачи оцењују да се примило око 75 вештачких косматих луковица.

         Цсуђи и његове колеге су овај проблем исправиле када су додали у луковице косе културе матичних ћелија које дају боју и које су одговорне за мекоћу и друга својства косе.  Усавршени „пелцери“ су се добро примили, као и најједноставније „матичне“ длаке.

         Када су се уверили у делотворност овог метода, научници су пошли корак даље и одгајили сличне заметке на основу људских матичних ћелија коже и пресадили их својим заморцима. Пошто имунолошки систем код ових глодара практично не ради, такви „замеци“ не треба да изазиву одбацивања ткива код ових мишева.

         Како саопштавају истраживачи, нови експеримент је завршен потпуним успехом - длака је никла након 21 дан после имплантирања „заметака“. Биолози сматрају да даљи експериметни са људским ћелијама омогућују да се направи безбедно и корисно средство које ће ћелавим мушкарцима да омогући да брзо обнове своју бујну косу за неколико недеља.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари