Британски научници направили вештачке молекуле ДНК и РНК који се сами копирају

 На реду је стварање синтетичке ДНК која би се могла самостално развијати, без посредства природне ДНК

* Британски научници су створили већ шест "копија" молекула ДНК и РНК које су назвали XNA (ксенонуклеинска киселина)

* У овом открићу је најважније да нова ДНК не само да може преносити генетску информацију (што је лабораторијским експериментима постигнуто и раније), већ да омогућује и њено мењање, односно еволуирање

         СЕНЗАЦИОНАЛНО откриће долази из Велике Британије. Тамошњи научници су први успели да у лабораторији створе вештачке, односно синтетичке верзије молекула ДНК и РНК, који су потом наставили да се сами копирају и развијају, јавља Би-Би-Си.

         Циљ експеримента био је: утврђивање настанка ДНК и РНК, односно – провера теорије да је још пре њиховог настанка постојао још једноставнији молекул који је обављао исте функције. До данас није било јасно - може ли неки други молекул обављати те функције, а сада је потврђено да итекако може.

         Британски научници су створили већ шест "копија" молекула ДНК и РНК које су назвали XNA (ксенонуклеинска киселина). Настала је заменом шећера од којих су изграђене базе нуклеотида ДНК и РНК.

         У овом открићу је најважније да нова ДНК не само да може преносити генетску информацију (што је лабораторијским експериментима постигнуто и раније), већ да омогућује и њено мењање, односно еволуирање.

         Синтетичка ДНК се због своје нуклеобазе може везати на природну ДНК и РНК и у томе је кључ њихове еволуције.

         Науници још увек нису успели да створе синтетичку ДНК која би се могла самостално развијати, без посредства природне ДНК, али ово последње откриће представља врло важан корак у истраживању уметне генетике, синтетичке биологије и биотехнологије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари