Двадесет научника из САД, Аустралије и Британије: Корона вирус није `побегао` из Вухана

ТВРДЕ: ВИРУС ЈЕ ВИШЕ ПУТА МУТИРАО ШТО ТАКОЂЕ УКАЗУЈЕ ДА НИЈЕ ВЕШТАЧКИ

* Објавили: „Нема доказа да је било који од раних случајева заразе имао било какве везе са (кинеским) Институтом за вирусологију у Вухану. С друге стране, постоје јасне везе са пијацама животиња у Вухану. Такође нема доказа да је Институт за вирусологију био извор SARS-CoV-2 или да је изводио експерименте са њим пре почетка пандемије“

________________________________________________________

       ТИМ биолога и вирусолога објавили су да нема сигурних доказа да је из лабораторије у Вухану `побегао` коронавирус што је потом довело до пандемије.

       У тиму је било више од 20 стручњака из Аустралије, Велике Британије и САД.

       Њихова главна оцена је:

       „Нема доказа да је било који од раних случајева заразе имао било какве везе са (кинеским) Институтом за вирусологију у Вухану. С друге стране, постоје јасне везе са пијацама животиња у Вухану. Такође нема доказа да је Институт за вирусологију био извор SARS-CoV-2 или да је изводио експерименте са њим пре почетка пандемије“.

       Са додатним указивањем: „Не постоје случајеви код људи повезаним са активностима Института за вирусологију Вухан. Поред тога, током пандемије вирус је мутирао више пута, што такође оповргава претпоставку о његовом вештачком стварању. У сваком сценарију „бекства“ SARS-CoV-2 из лабораторије требало је да буде тамо и пре пандемије, али нема доказа који то поткрепљују“.

       Крајем марта објављен је и извештај међународне групе стручњака Светске здравствене организације (СЗО) након боравка у Кину у јануару-фебруару ради истраживања порекла коронавируса. Та група није могла доћи до једнозначног закључка.

       Указала је да је највероватније дошло до преноса вируса између животиња, а затим на људе, а да је најмање вероватно да је SARS-CoV-2  настао у лабораторијским условима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари