Наука зна за 376 сунаца и 16 „супер-земаља“

ЕВРОПСКИ АСТРОНОМИ ОДЈЕДНОМ ОТКРИЛИ

51 ЕКЗОПЛАНЕТУ

Oпсерваторијa у Чилеу

  • Астрономи досад открили 376 звезда које су упоредиве на Сунцем. По њиховим рачуницама, око 40 одсто тих звезда има бар једну планету лакшу од Сатурна који је 95 пута тежи од Земље

  • Помоћу телескопа „Кеплер“ се у последње време посматра део савзежђа Лабуд, где је сконцентрисано око 150 хиљада звезда, астрономи држе `на оку` 1200 космичких тела која могу бити нове екзопланете -  54 се налазе у `зони живота`

     АСТРОНОМИ  који раде са спектрографом HARPS на једном од телескопа Европске јужне опсерваторије у Чилеу саопштили су да су открили чак 51 екзопланету. И да 16 од њих припада такозваним `супер-Земљама`.

     Међу новооткривеним `супер-Земљама` је и HD 85512b, планета лија је маса 3,6 Земљиних и верује се да на њој може постојати живот.

     HARPS је повезан са 3,6-метарским телескопом и сматра се – заједном са орбиталним телескопом „Кеплер“ – досад најуспешнијим ловцем на екзопланете. Научници који њиме управљају открили су око 150 од укупно 600 досад познатих екзопланета. Њима припада и откриће Gliese 581 d – прве `супер-Земље`, планете чија маса се процењује од 1 до 10 маса Земље, а налази се у `живој зони` - на растојању од матичне звезде које омогућава постојање услова за живот.

     Група астронома радила је под руководством Мишела Мајора са Женевског универзитета. Нико пре њега и његових сарадника није успео да одједном открије 51 екзопланету.

    „Кеплер“ – преко којег се у последње време посматра део савзежђа Лабуд, где је сконцентрисано око 150 хиљада звезда, држи `на оку` 1200 космичких тела која могу бити нове екзопланете. Уколико се испостави да је то тачно, онда се најмање 54 од њих налазе у `зони живота`.

     Иначе, астрономи су досад открили 376 звезда које су упоредиве на Сунцем. По њиховим рачуницама, око 40 одсто тих звезда има бар једну планету која је лакша од Сатурна који је 95 пута тежи од Земље. А већина њихових планета је лакша од Нептуна чија маса је нешто мања од 17 Земљиних.

     HARPS је у стању да открива планете са планетама нешто мањим од две Земљине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари