Израелски научници и лекари: Старење се може успорити и зауставити у хипербаричним коморама

ТВРДЕ ДА ЈЕ МОГУЋЕ И ПОДМЛАЂИВАЊЕ И ДА ЈЕ ЈЕДИНО У КОМОРИ ТРРЕБА БИТИ ПО НЕКОЛИКО САТИ НА ДАН

* У клиничко истраживање било је укључено 35 здравих одраслих лица старијих од 64 године.  Свако је током три месеца имало по 60 сеанси терапије кисеоником.

* Показало се да су им теломери продужени за 38 одсто у просеку, а да се број изумирућих ћелија смањио за 37 процената. А учесници испитивања притом  нису били променили начин живота и исхрану нити су узимали било какве лекове или препарате

___________________________________________________________

       СТУДИЈА израелских научника и лекара – са Универзитета у Тел Авиву и из Медицинског центра „Шамир“ - показала је да хипербарична терапија кисеоником може зауставити и преокренути процес старење крвних зрнаца код здравих старијих људи.

       Резултате су објавили у стручном часопису Aging.

       Израелци су утврдили да познати третман чистим кисеоником у комори под притиском може да преокрене два главна процеса повезана са старењем: скраћивање теломера и акумулацију старих и неисправних ћелија у организму.

       Хипербарична терапија кисеоником користи се више од сто година за лечење декомпресијске болести код ронилаца и за спасавање људи од тровања угљен-моноксидом.

       Укључује удисање чистог кисеоника у затвореној комори ради оксигенисања крви и ткива.

       И досад се знало да то стимулише мозак и побољшава когнитивне перформансе.

       У Тел Авиву су одлучили да истестирају како то утиче на процес старења.

       У клиничко истраживање било је укључено 35 здравих одраслих лица старијих од 64 године.

       Свако лице је током три месеца имало по 60 сеанси терапије кисеоником.

       Свима су рађени тестови крви пре почетка, након првог и након другог месеца, као и две недеље након завршетка испитивања.

       Показало се да су им теломери продужени за 38 одсто у просеку, а да се број изумирућих ћелија смањио за 37 процената. А учесници испитивања притом  нису били променили начин живота и исхрану нити су узимали било какве лекове или препарате.

       Израелски научници тврде да су успели не само да зауставе, већ и да преокрену процес старења без употребе лекова, користећи релативно једноставни и добро познати метод, чији је једини недостатак по  неколико сати у комори под притиском.

       Теломери су секвенце ДНК на крајевима хромозома. Како се ћелије деле током живота, теломери се постепено скраћују. Кад постану прекратки, ћелија више не може да се репродукује и на крају умире.

       Акумулација таквих ћелија неспособних за даљу поделу сматра се једним од главних узрока старења.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари