Кухињска со за шест пута већу густину снимања

Револуција у складиштењу података на хард дисковима

  • Хард дискови који данас садрже један терабит меморије са „осољеном технологијом“ моћи ће да садрже шест
  • Со нам даје већи контраст. Сада су нам видљиве фине линије које би иначе без соли биле замагљене, саопштио сингапурски научник Џоел Јанг

         СИНГАПУР,  (ФоНет) - Научници из Сингапура открили су начин да прошире капацитет складиштења података на хард диск и до шест пута више него сад и то користећи кухињску со.

         Сингапурски Институт за науку, технологију и истраживање у сарадњи са Универзитетом у Сингапуру и Дата сториџ институтом објавили су ово откриће.

         Из Института су саопштили да су развили процес који може да повећа густину снимања података на хард диск и до 3,3 терабита по секунди, што је шест пута више него досадашња густина снимања.

         "Ово значи да хард дискови који данас садрже један терабит меморије могу да садрже шест користећи нову технологију", наводи се усаопштењу, преноси АФП.

         Научници су успели да повећају капацитет складиштења података и упоредили то са паковањем одеће у кофер. Битови су упаковани тако да не постоји простор између њих. Овај начин паковања података омогућен је употребом кухињске соли јер је со омогућила бољу видљивост обриса битова и аутоматски њихово ефикасније паковање.

         "Со нам даје већи контраст. Сада су нам видљиве фине линије које би иначе без соли биле замагљене", рекао је научник Џоел Јанг.

         Јанг је предвидео да ће паковање битова уз помоћ соли бити прихваћено у рачунарској индустрији до 2016. године, када садашњим техникама понестане горива и порасте потреба за алтернативним методама.

         Ово отркиће објављено је у журналу Нанотехнологије као и у журналу науке и технологије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари