Милиметарска „Сајберплазма“ извиђач у људском телу

НАУЧНИЦИ ИЗ ЊУКАСТЛА РАДЕ НА МИРКО-РОБОТУ

КОЈИ ЋЕ БИТИ У СТАЊУ ДА ДИЈАГНОСТИКУЈЕ БОЛЕСТИ

  • Творци „Сајберплазме“ верују да ће она моћи да  неометано пролази кроз људско тело и тако открива читав низ болести. Такође: да би могла контролисати стање организма током опоравка од болести и после операција

        НАУЧНИЦИ из енглеског града Њукастла раде на роботу који подсећа на једноставне морске организме попут хоботнице или лигње. У уверењу да ће ти мирко-роботи једног дана бити у стању да дијагностикују болести унутар људског тела.

        Своје „чедо“ назвали су „Сајберплазма“ а тврде да ће функционисати помоћу свог електронског „нервног система“, да ће имати сензоре којима ће проверавала стање у људском организму. Ово чедо-чудо, како тврде, покретаће властита енергија.

        Сензори „Сајберплазме“ реаговали би на спољне стимулансе као што су светло или хемикалије, а импулсе би слали „мозгу“, односно софистицираном микроскопу. Овај апарат био ми мањи од сантиметра, а предвиђено је да се постепено смањи на око милиметар.

        Тим стручњака из Њукастла нада се да би „Сајберплазма“ могла неометано пролазити кроз људско тело и тако откривати читав низ болести. Такође: да би могла контролисати стање организма током опоравка од болести и после операција, а те информације су крајње важне лекарима.

        Творци „Сајберплазме“  верују да ће се она у медицини почети да користити за око пет година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари