Нестанак пчела био би планетарна катастрофа

САМО ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ БИ РУЧНО ОПРАШИВАЊЕ БИЉАКА КОШТАЛО

1,8 МИЛИЈАРДИ ФУНТИ

  • Број пчела у кошницама се током три последње деценије преполовио
  • Научници звоне на узбуну: ако дође до драстичног смањења броја пчела, или чак њиховог нестанка, последице ће - бити несагледиве

        Пише: Наташа Букоња

        ЗБОГ претеране употребе пестицида број пчела се из године у годину смањује јер дезоријентисане и отроване пестицидима -више не налазе пут до својих кошница.

        Научници су забринути јер је број пчела у кошницама опао за половину у протеклих 30 година, а дивље пчеле скоро да су нестале. Број бумбара је у мањем паду, али неке врсте су престале да постоје.

        Ови подаци су забринули британске истраживаче са универзитета у Редингу који су успели да скрену пажњу политичара - упозорењем да Британија, због недостатка пчела, може да претрпи огромне губитке.

        Усеви, воће и поврће зависе од опрашивања које обављају пчеле, а ако дође до драстичног смањења њиховог броја, или чак нестанка, последице ће - како су упозорили - бити несагледиве!

        Ако би морало да се организује ручно опрашивање, које би Британију коштало 1,8 милијарди фунти, са неизвесним резултатима, то би могло да значи да би се Британија, као и друге земље, могле суочити са глађу катастрофалних размера у будућности.

        У току су експерименти срачунати на то да се процени колико би било потребно људи и времена да се обави ручно опрашивање, пре свега јабука, крушака, јагода, уљане репице, махунастог поврћа, кртоластог поврћа, бресака и шљива.

        Професор Сајмон Потс је изјавио: „Ово је врло велика цифра и основна тачка економске оправданости заштите дивљих опрашивача који раде невероватан посао“.

        Очекује се да грађани дају свој допринос сађењем у баштама дрвећа и биљака које цветају током целе године, а ту се, пре свега, мисли на бршљан, лешник и врбу, али и биље које се може гајити на терасама и балконима као што су крокуси, висибаба, јагорчевина и зевалице.

        Сличне напоре чине и француски научници, али је јасно да ће морати да дође до забране употребе одређених хемикалија које се неконтролисано користе свугде у свету.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари