Пронађен још један фрагмент египатске Књиге мртвих

НА ИЗЛОЖБИ МУМИЈА У МУЗЕЈУ АУСТРАЛИЈСКОГ ГРАДА КВИНСЛЕНДА

Тејлор показује откривени фрагмент

         БРИТАНСКИ историчар и египтолог Џон Тејлор, случајно је на изложби у аустралијском музеју открио фрагменте египатске Књиге мртвих фараона Аменотепа.

         Како преноси агенција АФП, Тејлор је објаснио да је на изложби мумија у музеју у Квинсленду прво наишао на делиће папируса са карактеристичним хијероглифима Аменотепа.

         Аменотеп је био главни египатски архитекта и међу најзаслужнијима за конструкцију Великога храма у Карнаку близу Луксора, једног од најпосећенијих историјских споменика модернога Египта.

         „Убрзо смо схватили да заиста постоји много фрагмената Књиге мртвих овог важног човека“, рекао је Тејлор.

         „Није реч о било чијем папирусу, већ о папирусу једне од најважнијих особа Египта на врхунцу његовог просперитета“, рекао је Тејлор и додао да се ради о открићу које се научнику догоди једном у животу.

         Фрагменте је 1913. музеју поклонио донатор који је желео да остане анониман.

         Фрагменти нису доступни јавности, али су овај пут изнети да би допунили гостујућу изложбу мумија Британског музеја, коју је Тејлор, као главни кустос Египатске збирке дошао да отвори.

         Египтолог је објаснио да су делови Аменотеповог свитка расути по различитим музејима, а да ће примерак пронађен у Аустралији бити фотографисан како би се открило где се уклапа у свитак.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари