Први судари снопова протона при сумарној енергији – осам тераелектронволта

У функционисању ЦЕРН 2012. постаје веома важна

* Судари – како објављује ЦЕРН – изазивају лучење и пљусак честица које прате и региструју четири специјална детектора инсталирана управо на местима на којима се снопови протона `секу`

* У ЦЕРН-у рачунају да су шансе да се изазову за физичаре интересантни процеси – на пример, рођење `бозона Хигса` - утолико веће што је већа сумарна енергија протона

* Садашњом снагом ће колајдер радити до новембра 2012, а онда ће бити заустављен на 20 месеци. Да би био припремљен за функционисање при максималној енергији снопова протона (14 тераелектронволти)

          ПРВИ судари протона – при рекордној укупној енергији од осам тераелектронволта – догодили су се у Великом хадроном колајдеру 30. марта 2012. године – објавио је званични сајт ЦЕРН-а.

          У колајдеру су у току изазвани судари снопова протона који су усмерени једни према другима. Сами судари – како објављује ЦЕРН – изазивају лучење и пљусак честица које прате и региструју четири специјална детектора инсталирана управо на местима на којима се снопови протона `секу`.

          У ЦЕРН-у рачунају да су шансе да се изазову за физичаре интересантни процеси – на пример, рођење `бозона Хигса` - утолико веће што је већа сумарна енергија протона.

          Сам колајдер је до енергије снопова од осам тераелектронволти дошао још 22. марта. Пројектоване могућности колајера су, међутин, осетно веће – 14 тераелектронволти.

          Садашњом снагом ће колајдер радити до новембра 2012, а онда ће бити заустављен на 20 месеци. Да би био припремљен за функционисање при максималној енергији снопова протона (14 тераелектронволти).

          У  ЦЕРН-у се надају да ће 2012. бити пресудна у потрази за последњим елементом који недостаје у савременој теорији елементарних честица (бозоном Хигса). Та хипотетичка честица одговорна је за масу свих других елементарних честица, али физичари још не успевају да установе његову масу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари