Северна фатаморгана сакрила џиновску санту од посаде Титаника

ШОКАНТНА, МАДА НЕ САСВИМ НОВА, ВЕРЗИЈА -

ЗАШТО ЈЕ И КАКО ПОТОНУО НАЈПОЗНАТИЈИ БРОД У ИСТОРИЈИ

Титаник

  • Британски историчар Тим Малтин, који је 30 година „опседнут Титаником“, тврди да је сама фатаморгана настала сударом хладног фронта с топлим ваздухом и створила је фиктивну слику која је посади сасвим заклонила ледену громаду
  • Британски историчар тврди да је фатаморгана крива и за пропуштање спасавања више од 1500 бродоломаца који су се смрзли у Атлантику након удара у санту. Оптичка варка блокирала је светлосну сигнализацију. Због ње су се посади, у том тренутку најближег пароброда, СОС сигнали учинили као обична бродска расвета
  • Малтин је већ објаснио како му се десио „еурека моменат“: „У архиви метеоролошког бироа у Екстеру налетео сам на дневник пароброда Маренго. Његов је капетан - прочитао сам тада - послао извештај о фатаморгани која се појавила само степен јужније, управо у тренутку када је Титаник тонуо”

          СЕНЗАЦИЈА! Британски историчар Тим Малтин тврди да је за потонуће Титаника крива северна фатаморгана!

        Чудан сплет околности узроковао је оптичку варку због које нико на командном мосту није могао видети голему санту готово док није пробила труп брода, тврди Малтин, угледни историчар који је последњих 30-ак година потпуно опседнут крахом славног пароброда. А сама фатаморгана је, како тврди, настала сударом хладног фронта с топлим ваздухом и створила је фиктивну слику која је сасвим заклонила ледену громаду.

        Његова истраживања, базирана на архивској грађи и минуциозној анализи сведочанстава очевидаца, послужила су као материјал за документарни специјал који ће National Geographic емитовати 10. априла - пет дана пре обележавања стогодишњице највеће поморске трагедије.

        Индиције о могућој оптичкој варци појавиле су се, додуше, још 1992., током истраге британске владе. Но, та је могућност тада остала без потврде. Међутим, Малтин је повезао кључне детаље извучене из исказа и новопронађених дневника бродова који су пловили оближњим рутама.

        Британски историчар тврди да је фатаморгана крива и за пропуштање спасавања више од 1500 бродоломаца који су се смрзли у Атлантику након удара у санту. - Оптичка варка блокирала је светлосну сигнализацију. Због ње су се посади, у том тренутку најближег пароброда, СОС сигнали учинили као обична бродска расвета.

Тим Малтин

        Управо је пароброд Californian, у тренутку судара удаљен од Титаника, како се испрва мислило, 19 наутичких миља, представљао највећу загонетку у првобитним истрагама. Непосредно пре хаварије, Californian је остао заробљен у леденом пољу и упутио је Титанику упозокење на опасност. Први официр Титанила прекинуо је везу не саслушавши информацију до краја, а годинама је остало нејасно зашто је посада оближњег брода пропустила да спаси бродоломце.

        „Случај Californian” службено је закључен тек осамдесетих када је нађена олупина Титаника. Установљено је да је од страдалога брода био удаљен 26 миља, а не 19, што је било предалеко да би запазио сигналне ракете за помоћ. - Та службена верзија звучала ми је банално. Требало ми је више деценија, али напокон сам расветлио и тај сегмент који ме највише мучио - еуфорично је изјавио Малтин у недавном интервјуу.

        - Кад сам схватио шта се заиста догодило те ноћи 15. априла 1912. године, постало ми је страховито жао капетана Лорда. Све ове године његова су ми се сведочанства чинила као банални изговори, али човек заиста није лагао кад је тврдио да није знао како с Титаника испаљују сигналне ракете тражећи помоћ за бродоломце.

        Малтин је већ објаснио како му се десио „еурека моменат“: „У архиви метеоролошког бироа у Екстеру налетео сам на дневник пароброда Маренго. Његов је капетан - прочитао сам тада - послао извештај о фатаморгани која се појавила само степен јужније, управо у тренутку када је Титаник тонуо“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари