Москва спремна да ограничења из СТАРТ-3 важе и за њене ракете Авангард и Сармат

ДОБРОВОЉНО ОГРАНИЧИЛА РАСПОЛАГАЊЕ СВОЈИМ УБОЈИТИМ ХИПЕРСОНИЧНИМ СИСТЕМИМА

"Авангард"

         МОСКВА је добровољно проширила важење Споразума о стратешком офанзивном наоружању и на свој хиперсонични ракетни систем Авангард, изјавио је Владимир Јермаков, директор Одељења Министарства иностраних послова РФ за неширење оружја и контролу наоружања.

         «Русија је то учинила у духу добре воље, упркос бројним правним питањима која у вези са тим постоје, а и упркос неконструктивним америчким приступима контроли таквих система. Наравно, та питања тек треба да се реше. Генерално, отворени смо за расправу о овом питању у мултилатералним форматима».

          Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је средином новембра да је Русија спремна да системи Авангард и Сармат потпадну под ограничења из споразума СТАРТ-3, али не и Посејдон, Буревестник и низ других.

          СТАРТ-3 су Русија и Сједињене Државе потписале 5. фебруара 2011, а предвиђа смањење нуклеарних арсенала обе стране тако да у року од седам година и након тога укупан број интерконтиненталних балистичких пројектила, балистичких пројектила на подморницама и тешким бомбардерима не прелази 700, одноосно – укупно по 1.550 нуклеарних глава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари