Путин: Кад други буду имали хиперсонично оружје, Русија ће имати – контрахиперсонично

НАГЛАСИО: СВЕТ БИ БИО МНОГО ОПАСНИЈИ ДА РУСИЈА У ЊЕМУ НЕМА СВОЈЕ ДОСТОЈНО МЕСТО

* „Мислим да можемо угодно изненадити наше партнере великом вероватноћом да ћемо - када они буду поседовали хиперсонично – већ имати средства за борбу против тог оружја

* „По нуклеарном одбрамбеном потенцијалу одржавамо приближни паритет са Сједињеним Државама. И по броју носитеља тог оружја и по броју бојевих глава, али смо несумњиви лидер у погледу перспективних пројеката“

_____________________________________________________________________

        КАД друге земље буду имале хиперсонично оружје, велика је вероватноћа да ће Русија већ располагати контрахиперсоничним наоружањем – открио је Владимир Путин.

        У тв-емисији „Москва.Кремљ.Путин“ објаснио је:

        „Не само да модернизујемо класични војни  потенцијал, већ уводимо нове системе наоружања. На том плану смо – говорим ово са поуздањем - број један у свету“.

        Руски лидер је нагласио да је лако било предвидети како ће се ствари развијати након што су САД иступиле из Споразума о противракетној одбрани:

        „Ми смо тада били присиљени да осигурамо  безусловну безбедност Русије. Врсте оружја које данас има Русија имаће у будућности и друге водеће војне силе. Мислим на хиперсонично оружје које од 2018-те до данас нема нико други. Али, мислим да можемо угодно изненадити наше партнере великом вероватноћом да ћемо - када они буду поседовали хиперсонично – већ имати средства за борбу против тог оружја“.

        Путин је указао да нико не може да пресретне хиперсоничне ракете:

        „Брзине су такве да их је немогуће оборити. То је јединственост наше тренутне ситуације. Понављам још једном: велика је вероватноћа да ћемо имати средства за борбу против хиперсоничног оружја до тренутка када водеће земље света дођу у посед хиперсоничног оружја“.

        Додао је да су након распада СССР – са стране оних који су себе сматрали победницима у хладном рату - почели снажни покушаји прекрајања света у свом интересу.

        „Прекрајање је било праћено игнорисањем међународног права. У тим условима смо пуно урадили у сфери наоружања. По нуклеарном одбрамбеном потенцијалу одржавамо приближни паритет са Сједињеним Државама. И по броју носитеља тог оружја и по броју бојевих глава, али смо несумњиви лидер у погледу перспективних пројеката“.

        Путин је посебно нагласио да би свет био опаснији да Русија није у њему заузела достојну позицију која јој припада.

        Својим приоритетом је назвао одржавање стабилности у свету.

        Амерички председник Доналд Трамп објавио је да САД приводе крају рад на хиперсоничној супер-пупер ракети која ће бити 17 пута бржа од свих ракета којима САД  располажу данас.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари