Русија своје јужне границе претвара у непробојни `зид` за туђе авионе и дронове

РАСПОРЕЂУЈЕ СУПЕРМОДЕРНЕ СИСТЕМЕ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО РАТОВАЊЕ „ПАЛАНТИН“

* „Палантини“ су способни да `угуше` комплетну тактичку радио везу непријатеља у дијапазону ултракратких и кратких таласа. Њихова најважнија карактеристика је способност ефикасног деловања против савремених и перспективних радио станица које су способне да флексибилно мењају своје фреквенције и алгоритме рада - такозваних софтверски дефинисаних радио-система

* Онемогућују и ефикасно ометају и гуше комуникације у зони до 1.000 км и да штите сопствене трупе од употребе противничког високопрецизног оружја

* „Палантини“ су у себи објединили функције радио-ометача и електронске шпијунаже. У стању су не само да открију беспилотну летелицу која се приближава, него и да  израчунају приближне координате њеног оператера, а затим да угасе контролни сигнал између њега и дрона, чинећи сам дрон беспомоћним

__________________________________________________________

       РУСИЈА дуж својих јужних граница распоређује своје модерне мултифункционалне ссистеме за електронско ратовање.

       Сасвим прецизно: распоређује системе „Палантин“ који успешно гуше не само мобилну телефои нију и радио комуникације, већ и канале за контролу дронова.

       Тис системи су у стању и да у своје деловање инкорпорирају и остале уређаје за електронско ратовање, тако да заједно чине јединствену мрежу.

       Русија сада све своје батаљоне за електронско ратовање у Јужном војном округу опрема „Палантинима“ који успешно ослепљују и онеспособљавају и веома мале дронове.

       Што је још важније, веома успешно ометају и радио-релејне станице и сателитске земаљске терминале.

       „Палантин“ је први пут тестиран пре годину дана на вежби у близини Вороњежа.

Транспортују се овако...

       Потврдило се да онемогућују и ефикасно ометају и гуше комуникације у зони до 1.000 км и да штите сопствене трупе од употребе противничког високопрецизног оружја.

       У Јужни војни округ почели су да стижу и други модерни системи за електронско ратовање.

       Ускоро ће стићи и хеликоптери за електронско ратовање Ми-8МТПР-1 са системом „Ричаг-АВ“. Дизајнирани су за `сакривање` авиона од непријатељских радара и заштиту од противавионских и авионских ракета.

       Московски војни стручњак Владислав Шуригин је поводом свега рекао:

       „Није тајна да је `Палантин` створен да би, пре свега, гушио и онеспособљавао најновије војне комуникационе системе НАТО. Али, испоставило се да је толико свестран да може да обавља и друге задатке. Његова способност да `избацује из игре` дронове било које класе биће посебно важна“.

       Шуригин додатно наглашава:

       „Не треба се чуди што управо Јужни војни округ масовно добија најновију опрему за електронско ратовање. Ту се налази већина тачака судара интереса Русије са Западом, као и са постсовјетским државама. Довољно је споменути Крим, Абхазију и Јужну Осетију. Поврх све, средства за електронско ратовање представљају одбрамбено оружје“.

       „Палантини“ су способни да `угуше` комплетну тактичку радио везу непријатеља у дијапазону ултракратких и кратких таласа.

       Њихова најважнија карактеристика је способност ефикасног деловања против савремених и перспективних радио станица које су способне да флексибилно мењају своје фреквенције и алгоритме рада - такозваних софтверски дефинисаних радио-система.

...а већ за пола сата су "Палантини" спремни за деловање

       Софтвер „Палантина“ омогућава и пријем и интегрисање информација из различитих извора за електронско ратовање и електронску шпијунажу и њихов пренос вишим војним инстанцама.

       То ће омогућавати да онлајн прате ситуацију и одлучују о синхронизованој употреби различитих машина за електронско ратовање.

       „Палантини“ су – тврди руско Министарство одбране – у стању да функционишу и у широкопојасном режиму и да постављају циљане сметње на одређеним правцима и према одређеним радио-сигналима.

       Могу да „угуше“цело подручје или се супротставе одређеном предајнику или пријемнику.

       „Палантини“ су у себи објединили функције радио-ометача и електронске шпијунаже.

       У стању су не само да открију беспилотну летелицу која се приближава, него и да  израчунају приближне координате њеног оператера, а затим да угасе контролни сигнал између њега и дрона, чинећи сам дрон беспомоћним.

       -„Палантини“ су важни за заштиту од беспилотних летелица, - каже војни историчар Дмитриј Болтенков. - Рат у Карабаху је проблем борбе са њима подигао на нови ниво. Данас чак и државе које нису војно најнапредније могу имати флоту опасних беспилотних летелица и малих дронова-камиказа којима се не може парирати са застарелом опремом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари