Русија ваздушни простор са стране Северног леденог океана затворила радарима „Небо-М“

САОПШТЕНО ДА ЈЕ СА ТЕ СТРАНЕ КОНАЧНО ДОБИЛА „НЕПРОБОЈНИ РАДАРСКИ ПОЈАС“

Прецизирано да су ти радари у стању да већ на удаљеностима до 600 километара открију „све врсте авиона, хеликоптера и дронова“. А балистичке ракете средњег домета – чак и кад су високо изнад Земље – и кад су 1,8 хиљада километара далеко

_________________________________________________________________

       МИНИСТАРСТВО одбране Русије је саопштило да је своје најмодерније радаре великог домета „Небо-М“ распоредило дуж „северних граница земље“.

       Тако је Русија наспрам Северног леденог океана добила „непробојни радарски појас“.

       Прецизирано је да су ти радари у стању да већ на удаљеностима до 600 километара открију „све врсте авиона, хеликоптера и дронова“.

        А балистичке ракете средњег домета – чак и кад су високо изнад Земље – и кад су 1,8 хиљада километара далеко.

       Русија се на овај начин сасвим приближила завршетку формирања „јединственог круга ПВО који покрива и Северни морски пут и Арктик“.

       Московски војни стручњак Владислав Шуригин јенагласио да је Русији зона непрекиднс контроле северног ваздушног простора неопходна и ради заштите економских интереса земље.

       „У арктичком региону су се сукобили интереси водећих светских сила. Настављају се спорови око граница, власничких тапија над његовим ресурсима. Стално слушамо жалбе против Русије због милитаризације Севера. Али, пред нашим очима тамо расте и војна активност НАТО“.

       Шуригин прогнозира да ће се - како се Земља буде загревала а вечити лед топио, сукоби између држава само расти.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари