ЈОСИПОВИЋ: „Бљесак“ је био камен темаљац праведног рата

ХРВАТСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОВОДОМ 17. ГОДИШЊИЦЕ ВОЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ

 

  • Жртве - 42 погинула и 162 рањена учесника операције најбоље говоре о опсежности и озбиљности, рекао је Јосиповић који је примио делегацију учесника „Бљеска“, али не помињући 300 убијених Срба

​        Акција „Бљесак“, која је почела 1. маја 1995.,  била је увод у коначно ослобађање хрватске државе, изјавио је председник Хрватске Иво Јосиповић поводом 17. годишњице војне агресије 16.000 војника на заштићену зону УН, због чега је Хашки трибунал припремао оптужницу против Фрање Туђмана, али на крају нико није ни оптужен, ни осуђен. У овом нападу протерано је 30.000 Срба.

​        „Жртве - 42 погинула и 162 рањена учесника операције најбоље говоре о опсежности и озбиљности операције и акције која је својим опсегом и значајем један од камена темељаца одбрамбеног и праведног Домовинског рата“, рекао је Јосиповић који је примио делегацију учесника „Бљеска“, али не помињући 300 убијених Срба, од којих, по признању Хрватског хелсиншког одбора, најмање 83 цивила, који су ликвидирани у својим кућама и избегличким колонама.
 
​        Он је указао да оно што је у војном и историјском смислу била акција „Бљесак“ у мирнодопским околностима представља „решавање привредне кризе која озбиљно прети националној економији“.
 
​        „Хрватска је пред вратима Европске уније, то је велико достигнуће и кроз преговоре је постала бољом земљом и друштвом, али привредне проблеме нисмо још решили, не само због опште кризе, већ и због властитих слабости“, рекао је Јосиповић.
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари