ХАГ: Шешељ остаје на слободи, није прекршио ни један од услова

ПРЕТРЕСНО ВЕЋЕ ОДБАЦИЛО ЗАХТЕВ ТУЖИЛАШТВА

И ОЦЕНИЛО ДА ЈЕ ПРОПУСТИЛО ПРИЛИКУ ДА СЕ ЖАЛИ

Др Воjислав Шешељ

  • Једино оценило да су Шешељеве изjаве новинарима „за жаљење“, али нагласило да не представљаjу претњу за сведоке

        ПРЕТРЕСНО веће Хашког трибунала саопштило jе данас да одбацуjе као „неприхватљив“ захтев Tужилаштва о укидању привремене слободе Воjиславу Шешељу, као и да његове изjаве новинарима не представљаjу претњу за сведоке.

        Веће jе образложило да Tужилаштво ниjе у прописаном року уложило жалбу на одлуку о пуштању Шешеља на привремену слободу, већ jе покушало да оспори ову одлуку захтевом за њено поновно разматрање.

        Веће jе такође навело да захтев за поновно разматрање треба да садржи нове доказе или да укаже на очигледне грешке у резоновању Претресног већа, што jе изостало у захтеву Tужилаштва.

        Што се тиче наводне повреде услова за пуштање на привремену слободу Шешеља, Веће jе подсетило коjи су то услови: да се оптужени врати у Хаг на захтев Већа, да нема контакте са сведоцима и жртвама и да се не меша у ток правде.

        Веће jе закључило да Шешељ ниjе повредио ниjедан од наведених услова, оценивши да су његове изjаве новинарима „за жаљење“, али да не представљаjу претњу за сведоке.

        Што се тиче Шешељевих оптужби на рачун Tужилаштва, Веће jе оценило да ниjе надлежно за њих, као и да понашање оптуженог не представља повреду интегритета судског поступка.

        Судиjа Mандиаjе Ниjанг навео jе да jе сагласан са колегама у одбиjању захтева Tужилаштва, истичући да jе оно имало рок до седам дана да се жали на одлуку о пуштању Шешеља на привремену слободу, а будући да оно ниjе то учинило, прећутно jе прихватило одлуку да он буде пуштен.

        Председаваjући Претресног већа Жан Kлод Aнтонети нагласио jе да jе тужилац потпуно независан и да ужива имунитет, према одредбама Савета безбедности УН, тако да jе само ово тело надлежно да донесе било коjу одлуку у вези са обављањем функциjе тужиоца.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари