Хашко тужилаштво тражи Шешељево враћање у Схевенинген и постављање ригорозних услова

ВУЛИН NАТО-ТРИБУНАЛУ НИЈЕ ЈАВИО ДА ИЗА ПРИВРЕМЕНОГ ПУШТАЊА

НА СЛОБОДУ ЛИДЕРА РАДИКАЛА СТОЈЕ АМЕРИКАНЦИ

Др Воjислав Шешељ

  • Tужилаштво тврди да jе постало очигледно да jе поверење Судског већа у Шешељево понашање било неосновано, jер jе он изричито рекао да се неће вратити у Tрибунал, претио jе људима коjи сарађуjу са Tужилаштвом и jасно показао да његово здравствено стање не представља препреку за давање неприхватљивих jавних изjава коjе су подстрекивачке и увредљиве за жртве

        TУЖИЛАШТВО Хашког трибунала затражило jе данас укидање одлуке о привременом пуштању на слободу Воjислава Шешеља, уз образложење да његово понашање по повратку у Србиjу поткопава основе за пуштање.

        Tужилаштво, такође, тражи да се по Шешељевом повратку у Хаг хитно закаже расправа како би се размотрило његово здравствено стање и услови за његово евентуално пуштање на слободу у будућности и утврдило да ли jе он спреман да се таквих услова придржава.

        У образложењу захтева Tужилаштва jе наведено да Шешељево понашање по повратку у Србиjу поткопава основе одлуке о привременом пуштању Шешеља коjу jе Судско веће донело 6. новембра.

        Приликом доношења одлуке о привременом ослобађању Шешеља, Судско веће jе поступало „стриктно на хуманитарним основама“, уз образложење да jе добило поверљиве информациjе коjе указуjу на „погоршање здравственог стања оптуженог“, наводи се у поднеску.

        Имаjући то у виду, Судско веће jе сматрало да jе неопходно поставити само минималне услове за привремено ослобађање, пре свега да не утиче на сведоке и жртве, да не ремети ток правосудног процеса и да се поjави пред Судским већем када то буде наложено.

        Судско веће jе, такође на хуманитарним основама, закључило да ће се Шешељ придржавати услова његове привремене слободе, наводи Tужилаштво.

        Tужилаштво истиче да jе сада очигледно да jе поверење Судског већа у Шешељево понашање било неосновано, jер jе он изричито рекао да се неће вратити у Tрибунал, претио jе људима коjи сарађуjу са Tужилаштвом и jасно показао да његово здравствено стање не представља препреку за давање неприхватљивих jавних изjава коjе су подстрекивачке и увредљиве за жртве.

        У поднеску Tужилаштва се наводи да према правилу 65, ослобађање може бити наложено само ако jе Судско веће „сигурно да ће се оптужени поjавити на суђењу“. Mеђутим, Шешељеве jавне изjаве да се неће добровољно вратити у Tринбунал када то буде затражено у супротности су да одлуком Судском већа да су задовољени услови за привремено ослобађање, истиче Tужилштво.

        Oсим тога, како се наводи, Шешељеве претње људима коjи сарађуjу са Tужилаштвом представљаjу кршење услова за привремено пуштање на слободу да не сме реметити правосудни процес.

        „У овим околностима, Судско веће би требало да опозове одлуку о Шешељевом ослбађању и наложи му да се врати у Хаг“, истакло jе Tужилаштво у поднеску.

        Tо би требало учинити не само да би се осигурао интегритет процеса у Tрибуналу, већ и фер однос према Србиjи коjа jе потврдила да ће пружити неопходне гаранциjе ако Шешељ потврди да ће поштовати постављене услове, додаjе се у поднеску.

        У поднеску се, такође, наводи да jе очигледно да jе због Шешељевог понашања, без обзира на његово здравствено стање, потребно поставити ригорозне услове за његово евентуално привремено пуштање на слободу у будућности.

        Tужилаштво позива Судско веће и да странама у Србиjи омогући да поднесу поднеске на том саслушању у вези са привременим пуштањем Шешеља на слободу.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари