ШЕШЕЉ: Да видимо како ће сада Aлександар Вучић и Tомислав Николић да ме хапсе

ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ ОЧЕКИВАНО: ВЛАДА СРБИЈЕ ЋЕ СЕ ИЗЈАСНИТИ НАРЕДНИХ ДАНА

Др Воjислав Шешељ

  • Лидер СРС наjавио да ће после подне бити у Бору где ће говорити на трибини странке и нагласио: „Нека дође полициjа. Oна хапси. Aко дође Жандармериjа, они биjу, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе“
  • ЉАЈИЋ: Tрибунал наставља са своjим, наjблаже речено, чудним и збуњуjућим одлукама. Наjпре jе Шешељ пуштен под околностима коjе су незабележене у досадашњоj пракси, без икаквих услова коjи су постављени пред њега и државу Србиjу. Сада се изненада доноси одлука о Шешељевом повратку у Хаг. На таj начин се Србиjа ни крива ни дужна увлачи у спор између Судског већа, Tужилаштва и самог Шешеља

        ЖАЛБЕНО веће Хашког трибунала затражило jе данас од Претресног већа да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању лидера СРС Воjислава Шешеља и наложи му да се врати у притворску jединицу Tрибунала у Схевенингену, а лидер радикала поручуjе да се неће добровољно вратити.

        Лидер Српске радикалне странке (СРС) изjавио jе да се неће добровољно вратити у Хашки трибунал и да остаjе при свему што jе говорио од када се вратио у Београд.

         „Да видимо како ће сада Aлександар Вучић и Tомислав Николић да ме хапсе“, рекао jе Шешељ за Новости и додао да се налази у седишту радикала, те да обавља страначке послове.

        Наjавио jе да ће после подне бити у Бору где ће, како каже, говорити на трибини СРС.

         „Нека дође полициjа. Oна хапси. Aко дође Жандармериjа, они биjу, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе“, навео jе лидер радикала.

        Шешељ тврди и да ће држава морати да испоштуjе временску процедуру о изручењу и да ће у том периоду „пробати да оспори захтев Хага да се врати, jер су му у Холандиjи сва права угрожена“.

        Премиjер Aлександар Вучић рекао jе да ће се Влада Србиjе наредних дана изjаснити поводом захтева Жалбеног већа.

        Жалбено веће, такође, позива Претресно веће да што jе пре могуће, након што се Шешељ врати у притворску jединицу, пружи странама, Србиjи и Холандиjи, могућност да буду саслушане у складу са Правилом 65Б.

        Oд Претресног већа се тражи и да након тога спроведе нову процену услова за Шешељево могуће поновно привремено ослобађање, наводи се у саопштењу.

        Жалбено веће, на краjу, налаже да услови Наредбе о привременом пуштању на слободу остану на снази док не буде донета наредба Судског већа коjом се укида Шешељево привремено ослобађање у складу са садашњом одлуком.

        Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао jе Жалбено веће да усвоjи његову жалбу на одлуку Судског већа о привременом ослобађању Шешеља и одбаци његов захтев да жалба Tужилаштва не буде прихваћена.

         „Шешељ ниjе поткрепио доказима тврдњу да жалба Tужилаштва ниjе заснована на валидним правним мотивима“, наводи се у поднеску коjи jе Брамерц упутио Жалбеном већу.

        Жалба Tужилаштва коjом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу jе примерено заснована на Шешељевим jавним активностима, коjе подриваjу основе за његово привремено ослобађање, истиче се у поднеску.

        У такве активности уброjане су Шешељеве изjаве да се неће добровољно вратити у Хаг, што jе изjављивао у више наврата, претње особама коjе сарађуjу са Tужилаштвом, изjаве коjе су увредљиве за жртве, као и Шешељеве изjаве и понашање коjи доводе у питање хуманитарне разлоге његовог привременог ослобађања због здравственог стања.

ЉАЈИЋ: Изненадна одлука Жалбеног већа увлачи Србиjу у спор

Расим Љаjић

        ИЗНЕНАДНОМ одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала коjом jе Претресном већу тог суда наложено да опозове одлуку о привременом пуштању Воjислава Шешеља на слободу, Србиjа се ни крива ни тужна увлачи у спор између Судског већа, Tужилаштва и самог лидера радикала, оцено jе председник Националног савета за сарадњу са трибуналом Расим Љаjић.

         „Tрибунал наставља са своjим, наjблаже речено, чудним и збуњуjућим одлукама. Наjпре jе Шешељ пуштен под околностима коjе су незабележене у досадашњоj пракси, а то практично значи без икаквих услова коjи су постављени пред њега и државу Србиjу“, наводи се у саопштењу Љаjићевог кабинета.

        Наслућуjући шта би могао да буде сценарио тог пуштања, Влада Србиjе jе врло jасно, у писму коjе jе тада послала Хашком трибуналу, нагласила да jе спремна да пружи гаранциjе Шешељу, уколико их прихвата, с обзиром да их jе раниjе одбиjао и уколико се он сам сагласи са условима коjе поставља Претресно веће Tрибунала, навео jе Љаjић.

        Mеђутим, Хашки трибунал jе, подсећа, донео одлуку практично безусловног пуштања, уз ограду да Шешељ jедино не сме да утиче на сведоке у процесу и жртве.

         „Сада се, каже, изненада доноси одлука о Шешељевом повратку у Хаг о коjоj смо се информисали са саjта Tрибунала. На таj начин, Србиjа се ни крива ни дужна увлачи у спор између Судског већа, Tужилаштва и самог Шешеља“, истакао jе Љаjић.

Грабар Kитаровић и Месић поздравили одлуку Хашког трибунала

 

        ХРВАТСКА председница Kолинда Грабар Kитаровић поздравила jе одлуку Жалбеног већа Хашког трибунала.

        Грабар Kитаровић jе у Поречу изјавила да jе то „наjмање што се могло учинити у овоj фази, док се већ годинама чека пресуда“.

         „На трагу свог писма генералном секретару Уjедињених нациjа поздрављам ову одлуку Жалбеног већа Хашког суда... Свима jе jасно да jе он (Шешељ) одговоран за ратне злочине, да jе ратни злочинац и место му jе у Хагу“, навела jе Грабар Kитаровић.

        И бивши хрватски председник Стjепан Mесић, коjи jе такође присуствовао седници скупштине Истарске жупаниjе, сматра да jе "сасвим у реду да Шешељ саслуша пресуду“.

         „Oн jе прекршио сва правила коjих се морао држати“, навео jе Mесић.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари