ШЕШЕЉ: Сада нема шансе да повратимо Косово, али имаћемо за 10, 20, 50, 200 година...

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ДОДИК, КОЈИ ЈЕ ОКРЕНУТ РУСИЈИ, НАЈСНАЖНИЈА ПАТРИОТСКА ЛИНИЈА У РС

  • „Не кајем се ни због чега што сам у животу радио, да се ствари понове, сада бих био вештији, због искуства”, рекао је Војислав Шешељ сарајевској Фејс телевизији
  • СРС не доводи у питање интегритет БиХ докле год се поштује Дејтонски споразум. Али, то је тако срочено уставно решење да БиХ не може да функционише кад се странци повуку, јер не постоје уставне институције таквог опстанка

         КЉУЧНА српска компромитација је Сребреница, и то је најмрачнија тачка на српској страни у овоме рату, изјавио је Војислав Шешељ, лидер СРС.

         „Не треба бежати од тога”, рекао је у емисији Централни дневник сарајевске Фејс телевизије лидер СРС Војислав Шешељ.

         „Злочине никада нисам оспоравао, ја не оспоравам ни злочин у Сребреници, али тврдим да то није био геноцид. Погледајте конвенцију о геноциде”, рекао је он.

         Он је додао да су постојала три логора у Приједору где су људи убијани, малтретирани и пљачкани. „То су били и цивили. Ја не оспоравам злочине у Приједору”. На питање да ли је чуо за Томашицу, одговорио је да је у последње време за то чуо, и то из медија, не раније.

         Упитан о Ратку Младићу, рекао је да га није познавао пре његовог доласка у Хаг.

         „У току рата смо се само у пролазу срели у Београду, и тада је био у цивилном оделу, да га нисам у први мах препознао”.

         Шешељ је казао да је Младић тада био против Караџића, а да је он држао страну Караџићу.

         „Са Караџићем сам био у солидним односима, не баш нарочито пријатељским„, рекао је он, додајући да су са њим већи пријатељи били Добрица Ћосић, Војислав Коштуница, Зоран Ђинђић...

         „Караџић у Хагу и одговара за туђу кривицу, не може он имати под контролом сваки делић РС и одговарати за злочине који су се тамо десили„, додао је.

         Жао ми је што је дошло до толиких жртава са свих страна, око 100.000 жртава је било у БиХ, казао је Шешељ.

         „Рат је задесио и једне и друге и треће... Може се сада лицитирати ко је имао више жртава, али то није утеха за појединачне жртве и њихове породице, којима је најтеже. Морали би неко искуство из тога да извучемо, али то искуство је очигледно тешко извући„.

         На констатацију да политичари БиХ нису реаговали на његов излазак, за разлику од њихових колега из Хрватске, Шешељ је рекао да су они интелегентнији. „Боље ме познају, прошли смо сличну школу мишљења... Нису се упецали као Хрвати”.

         Шешељ је рекао да има забрану да напушта границе Србије, да је накнадно добио и забрану за КиМ, али да би, да није тога, дошао у Сарајево. Како је додао, мисли да би ту било људи који би га лоше, али и оних који би га лепо дочекали. „То је мој родни град... дошао бих у Сарајево... Па, и у Београду има оних који ме мрзе”.

         „Не кајем се ни због чега што сам у животу радио, да се ствари понове, сада бих био вештији, због искуства”, рекао је Шешељ додајући да није направио неку грешку због које бих се стидео.

         „То јесам ли или нисам злочинац, људи могу да цене како хоће... За 12 година хашког оптужеништва нису могли да ме доведу у везу ни са једним јединим конкрентим злочином, нити да повежу ни једног српског добровољца СРС, кога сам ја послао у рат, са конкретним злочином који се негде десио... Е, ја сам због тога поносан”, рекао је Шешељ.

         Он је рекао да је Додик, који је окренут Русији, најснажнија патриотска линија у РС.

         Упитан да ли је подршка Додику компензација за Косово, рекао је да нема компензације за Косово.

         „Сада нема шансе да повратимо Косово, али имаћемо за 10, 20, 50, 200 година... Не смемо одустати од те идеје”, рекао је лидер радикала, додајући да се Србија после 500 година ослободила од Турака јер је веровала у ту идеју.

         Говорећи о БиХ, рекао је да докле год се поштује Дејтонски споразум, СРС не доводи у питање интегритет БиХ. Али, додаје Шешељ, „то је тако срочено уставно решење да БиХ не може да функционише кад се странци повуку, јер не постоје уставне институције таквог опстанка”, и да централна власт нема такве ингеренције.

         Шешељ је, говорећи о Милошевићу, рекао да је радио лоше, јер „није успео да одбрани српске територије, и очува ту скраћену Југославију, што није одбранио КиМ”. „И највише је сам допринео да се деси петооктобарска поплава... Он је ушао у сукоб са нама, ми нисмо хтели тај сукоб, два месеца пре тога”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари